Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Vlade Kosova i međunarodnih misija na Kosovu da učine sve kako bi se sprečio dalji talas nasilnih incidenata usmerenih protiv srpske zajednice na Kosovu.

Umesto ćutanja na grafite usmerenih protiv Srba na crkvi Sv. Spasa u Prištini, paljenja zastave manastira Gračanica i linča na povratnicu Dragicu Gašić u Đakovici, Vlada Kosova mora jasno osuditi i prekinuti ovaj talas nasilja. Nastavak ovih incidenata bez procesuiranja i jasne osude biće samo novi povod za nasilje i mržnju unutar Kosova ali i na relaciji Beograd-Priština.

Posebno zahtevamo od Vlade Kosova da se poštuju prava i bezbednost povratnika, kao u slučaju Dragice Gašić, čijem progonu i linču se pridružilo 11 udruženja žrtava i nevladinih organizacija iz Đakovice. Ovakva vrsta nasilja i netrpeljivosti ne predstavljaju građanske vrednosti koje bi organizacije civilnog društva trebalo da zastupaju, ne doprinose dijalogu niti kulturi sećanja u kosovskom društvu.  Neprocesuirani ratni zločini i nerasvetljene sudbine nestalih Albanaca kao ni politička borba za lokalne izbore u ovom gradu, ne smeju biti opravdanje za osvetničko nasilje nad jednom ženom.  

Pomirenje između dva naroda, i uspostavljanje trajnog mira između Srbije i Kosova ne može se desiti u Briselu, mora se desiti na našim prostorima. Mir se može uspostaviti  i garantovati samo uz puno poštovanje demokratskih vrednosti i principa, kao i uživanje ljudskih prava za sve građanke i građane. Odgovornost za to nose i institucije Kosova, kao i institucije Srbije.