fbpx

O nama

Youth Initiative for Human Rights

Inicijativa mladih za ljudska prava
Nisma e të rinjve për të drejtat e njeriut

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je regionalna mreža nevladinih organizacija koja ima programe u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Od svog nastanka, 2003. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava se bori za iste vrednosti.

Osnovne vrednosti Inicijative su istina, pravda, odgovornost, jednakost, sloboda, demokratija i mir. Borimo se za mir u regionu, ne samo za odsustvo rata, već za mir kao trajni proces koji podrazumeva suočavanje sa prošlošću, a koji rezultira kontinuiranom saradnjom zemalja i ljudi u regionu.

Mi ne pristajemo na ratnohuškačku politiku i ratne zločince u javnom prostoru – insistiramo na poštovanju utvrđenih činjenica, kao i na pravnoj ali i moralnoj osudi odgovornih za zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Mlade ljude iz regiona obrazujemo o ratnom nasleđu, vodeći dijalog o perspektivama demokratskog razvoja naših društava.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative, svesni da bez građanskog aktivizma nema demokratije, štite ljudska prava i ne daju osvojene slobode.

Sedišta Inicijative mladih za ljudska prava nalaze se u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Sarajevu i Prištini.


Aktivnosti Inicijative

Fokus Inicijative mladih za ljudska prava je na društvima i građanima, pre svega mladima, koji su najmanje upoznati sa događajima i ratnim zločinima počinjenim tokom devedesetih godina, gde još uvek preovlađuju nacionalističke ideologije koje su dovele do ratova i gde sve strane slave svoje ratne zločince kao “heroje”.

Kroz programe razmene koje Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje od svog osnivanja, prošlo je više od 15.000 učenika srednjih škola, studenata, pravnih stručnjaka, umetnika, novinara, aktivista za ljudska prava, filmskih stvaralaca i pisaca. Inicijativa je tokom 15 godina rada izdala više stotina javnih saopštenja, više od 30 analitičkih izveštaja i studija, organizovala 200 obuka, više od 150 regionalnih programa razmene, 300 uličnih akcija i protesta, a dobila je i 15 slučajeva pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Inicijativa mladih za ljudska prava, kao vodeći glas mladih u regionu, do sada je organizovala i četiri Samita mladih koji su održani u Beogradu, Prištini, Sarajevu, Zagrebu i Skopju. Ovi samiti okupili su hiljade regionalnih i međunarodnih mladih građanskih i političkih aktivista i aktivistkinja sa ciljem razmene iskustava i radi pokretanja procesa demokratskih reformi. Samiti mladih podstakli su i doveli su do osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), međuvladine kancelarije Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore.

Inicijativa mladih za ljudska prava osnovala je i realizuje više festivala koji za cilj imaju povezivanje mladih i podsticanje kulturne saradnje u regionu poput festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” (do 2013. godine), kao i festivala “Miredita, dobar dan” (od 2014. godine) koji u Beogradu i Prištini predstavlja umetnike Kosova i Srbije.

Od samog osnivanja, Inicijativa učestvuje u sporovima od javnog značaja, a prva presuda za kršenje zabrane govora mržnje doneta je u septembru 2008. godine i bila je ishod postupka koji je Inicijativa pokrenula protiv dnevnog lista “Glas javnosti” zbog oglasa u kom se poziva na bojkot jednog tržnog centra jer je u pitanju kompanija iz Hrvatske.

Inicijativa je, takođe, tužila Vladu Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je 2013. godine presudio u korist Inicijative zbog kršenja člana 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava kada je odbila da odobri pristup informacijama u posedu BIA na zahtev YIHR, koja je podnela na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Ova presuda važna je za građane i Srbiju jer navodi da obaveštajne agencije podležu istim odredbama koje se odnose na pristup informacijama kao i svako drugo javno telo, kao i zbog potvrde da i nevladine organizacije, poput Inicijative, mogu igrati značajnu ulogu, sličnu medijima, u zaštiti javnog interesa i korekciji vlasti.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, između ostalih, i nagrade Vaclav Havel za ljudska prava za 2019. godinu koju dodeljuje Savet Evrope.