Iniciativa e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut në Serbi i bën thirrje qeverisë së Kosovës dhe misioneve ndërkombëtare në Kosovë që të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre në mënyrë që të parandalojnë përshkallëzimin e dhunës drejtuar komunitetit etnik serb në Kosovë.

Në vend që të heshtë në mbishkrimet antiserbe në kishën Krishti Shpëtimtar në Prishtinë, djegia e flamurit të manastirit të Graçanicës dhe linçimi i të kthyerit Dragica Gasic në Djakovica, qeveria kosovare duhet të dënojë dhe ndalojë këtë valë dhune.

Ne posaçërisht i bëjmë thirrje qeverisë së Kosovës të mbështesë të drejtat dhe sigurinë e të kthyerve, si në rastin e Dragica Gasic, përndjekjes publike dhe linçimit të të cilit iu bashkuan 11 shoqata të viktimave dhe organizata joqeveritare nga Djakovica. Dhuna dhe intoleranca e tillë nuk janë vlerat qytetare që shoqëria civile duhet të përfaqësojë, dhe ato as nuk kontribuojnë në dialog dhe as në kulturën e kujtesës në shoqërinë kosovare. Krimet e papërpunuara të luftës, fatet e pazgjidhura të shqiptarëve etnikë të zhdukur dhe betejat politike për zgjedhjet lokale në këtë qytet nuk mund të jenë arsyetimi për dhunën hakmarrëse ndaj një gruaje.

Pajtimi midis dy popujve dhe krijimi i paqes së qëndrueshme midis Serbisë dhe Kosovës nuk mund të ndodhë në Bruksel – duhet të ndodhë në vendet tona. Paqja mund të ndërtohet dhe mbështetet vetëm përmes respektimit të plotë të vlerave dhe parimeve demokratike, si dhe qasjes në të drejtat e njeriut për të gjithë qytetarët. Përgjegjësia për këtë bie mbi të dy institucionet e Kosovës si dhe të Serbisë.