Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) zahteva od Zaštitnika građana da kroz postupak ocene zakonitosti rada Bezbednosno informativne agencije (BIA) i MUP-a ispita navode o nezakonitom pritvaranju i zlostavljanju Nikole Sandulovića od strane pripadnika BIA i pretresu stana i privođenju od strane pripadnika MUP-a. 

Imajući u vidu lekarski izveštaj koji je advokat Stojković objavio kao i navode porodice Sandulović da mu je zdravstveno stanje ugroženo, pozivamo Zaštitnika građana da Sandulovića poseti i o celom slučaju informiše javnost. Nikola Sandulović, predsednik vanparlamentarne Republikanske partije, je 2. januara ove godine objavio snimak od 17. februara 2023. godine, na kome se vidi kako polaže venac na grob članovima porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova koga su policijske snage Srbije početkom marta 1998. godine ubile zajedno sa više od 50 članova njegove porodice, uključujući nenoružane civile – žene, decu i starce. Na snimku se vidi da je Sandulović položio venac na grob ubijene devojčice Blerine Jašari koja je imala sedam godina. Jedina osoba koja je preživela napad policije je Besarta Jašari, koja je u tom trenutku imala 10 godina.   

Prema navodima advokata Čedomira Stojkovića na društvenoj mreži X, Sandulović je 3. januara odveden u sedište BIA gde ga je, navodno, teško pretuklo više od deset pripadnika ove agencije. On je zatim prevezen na Vojno medicinsku akademiju (VMA) da bi sledećeg dana kolima hitne pomoći vraćen kući. Ponovo je uhapšen 4. januara ali ovog puta od strane policije i odveden u centralni zatvor u Beogradu. 

Kako je navedeno u odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE) koji je potpisala glavna javna tužiteljka u Nišu od 5. januara, Borica Mitić, 48-časovni pritvor je Sanduloviću određen zbog “sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti”. Na koji način je Sandulović to po oceni Tužilaštva učinio, u izjavi upućenoj RSE nije navedeno.

Prema još jednoj objavi advokata Stojkovića na društvenoj mreži X, Sanduloviću je Milica Grujić, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu, odredila pritvor od 30 dana, pored ostalog i zbog sumnje da će “u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo”.   

BIA je u saopštenju od 10. januara navela da “prilikom preduzimanja aktivnosti iz zakonom propisanog delokruga rada Agencije nije došlo do povrede slobode i prava, kao ni nezakonite primene fizičke sile prema Sanduloviću”. Smatramo da krivično procesuiranje zbog objavljivanja video snimka pomenutog čina kao dela izazivanje mržnje i netrpeljivosti predstavlja zloupotrebu prava i samo je još jedan u nizu slučajeva gušenja slobode izražavanja građana od strane vlasti Srbije u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine. 

Sandulović je pušten iz pritvora 15. januara u Nišu, objavio je njegov branilac Čedomir Stojković. Samo sat pre ove objave Stojkovića, generalna izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) za političke zatvorenike Suna Evarsdotir pozvala je vlasti u Srbiji da oslobode pritvorenog opozicionog političara Nikolu Sandulovića i istraže navode o njegovom zlostavljanju.

Ovakvim postupanjem tužilaštva i Višeg suda u Nišu postavlja se presedan prema kome će biti gonjeni građani Srbije koji komemoriraju nesrpske civilne žrtve ratova devedesetih.