Dan nakon akcije građanske podrške pekari “Roma”, u okolini iste pekare u Borči  pojavili su se plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv Mona Đuraja koje se najavljuje za nedelju 5. maja od 10 sati ispred pekare.

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od Ministartsva unutrašnjih poslova da zaštiti građane u nedelju pri ovom okupljanju koje predstavlja nastavak kampanje progona i povredu slobode izražavanja nacionalne i etničke pripadnosti. Takođe, još jednom ponavljamo da nadležno tužilaštvo mora što pre reagovati i procesuirati sve koji su prethodnih nedelju dana podstrekivali, organizovali i učestovali u kampanji zastrašivanja nad vlasnikom pekare “Roma”, a koje je svoju kulminaciju imalo prethodne subote praktičnom okupacijom pekare i pokušajima da ona prestane sa radom.

Hitnu reakciju policije i tužilaštva moraju pratiti poruke mira i solidarnosti od strane predstavnika izvršne vlasti kao i drugih političkih aktera, a ne govor mržnje prema albanskoj zajednici u Srbiji. Najnoviji takav primer je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u svom novom zahtevu za “hitnim razgraničenjem” kao rešenjem za pitanje Kosova, albanski narod nazvao “Šiptarima”. Ministar Vulin je nakon skandalozne izjave i relativizacije nasilja ministra Stefanovića postao šampion u uvredljivim izjavama tako što je nakon najave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe da će Vulina tužiti, prokomentarisao je da najavu tužbe shvata kao “kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu.”

Podsetimo, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu od decembra 2018. godine u sporu Anite Mitić protiv tuženih Insajder Tima (izdavača “Informera”) i Dragana J. Vučićevića termin “Šiptar” se smatra politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji.

Uvredljive poruke prema manjinama, govor mržnje, relativizacija nasilja kao i najava odustajanja od evropskog reformskog puta ministra Vulina daju vetar u leđa nasilnicima. Nasuprot tome, država Srbija mora pokazati odlučnost da prekine sa politikom nekažnjivosti prema nasilnicima kojima su pretnje, govor mržnje i ugrožavanje bezbednosti legitimno političko sredstvo. Svakim sledećim satom i danom odlaganja postupanja, državni organi Srbije svojim nečinjenjem dodatno ugrožavaju bezbednost  Mona Đuraja, njegove porodice i zaposlenih pekare “Roma”. Shodno tome, zaustavljanjem progona i procesuiranjem odgovornih za progon državni organi mogu stati na put daljoj eskalaciji nasilja.