Një ditë pas aksionit të mbështetjes qytetare të furrës së bukës “Roma”, në afërsi të po kësaj furre buke në Borça, janë shfaqur posterat me thirrjen për mbledhje të re kundër Mon Gjurajt, e cila paralajmërohet për të dielën më 5 Maj në orën 10 para furrës së bukës.

Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut kërkon nga Ministria e Punëve të Brendshme që të mbrojë qytetarët të dielën gjatë këtij tubimi i cili prezanton vazhdimin e fushatës së përndjekjes dhe shkeljen e lirisë së shprejes së përkatësisë kombëtare dhe etnike. Gjithashtu, e përsërisim edhe një herë se prokuroria kompetente duhet të reagojë sa më parë dhe të procedojë të gjitha ata të cilët kanë nxitur, organizuar dhe marrë pjesë javën e kaluar në fushatën e frikësimit mbi pronarin e furrës “Roma”, i cili pati kulmin e vetë të shtunën e kaluar kur furra e bukës u pushtua praktikisht dhe u kërkua ndërprerja e aktivitetit të saj.

Reagimi urgjent i policisë dhe prokurorisë duhet të shoqerohet nga mesazhet e paqes dhe solidaritetit nga ana e përfaqësuesve të pushtetit ekzekutiv si dhe aktorëve të tjerë politikë, dhe jo nga gjuha e urrejtjes ndaj komunitetit shqiptar në Serbi. Shembulli më i ri i tillë është deklarata e ministrit të mbrojtjes Aleksandar Vulin i cili në kërkesën e tij të re për “ndarje urgjente” si zgjidhje për çështjen Kosovës, e quajti “Shiptari” popullin shqiptar. Pas kësaj deklarate skandaloze dhe relativizimit të dhunës së Ministrit Stefanoviq Ministri Vulin u bë kampion i deklaratave ofenduese kur, pasi kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, Ragmi Mustafa kishte paralajmëruar se do ta padiste Vulinin, komentoi se paralajmërimin e padisë e merr si “kompliment për konsistencë dhe luftën e vazhdueshëm për të vërtetën.”

Le të kujtojmë, me vendimin e formës së prerë të Gjykatës së Apelit në Beograd nga muaji Dhjetor i vitit 2018 në procesin gjyqësor të Anita Mitiq kundër të paditurve Insajter Tim (botuesi i gazetës “Informer”) dhe Dragan J. Vuqiqeviq, termi “Shiptar” konsiderohet si term politikisht jokorrekt dhe përmbajtje ofenduese në gjuhën serbe për pjesëtarët e kombësisë shqiptare të cilët jetojnë në Kosovë dhe Metohi. Mesazhet ofenduese ndaj pakicave, gjuha e urrejtjes, relativizimi i dhunës si dhe paralajmërimi i dorëheqjes nga rruga e reformave evropiane të Ministrit Vulin u jep hov dhunuesve. Përkundrazi, shteti i Serbisë duhet të tregojë vendosmëri për të ndërprerë politikën e padënueshmërisë ndaj dhunuesve të cilët përdorin kërcënime, gjuhën e urrejtjes dhe cenimin e sigurisë si mjet legjitim politik. Me çdo orë dhe ditë të shtyrjes së procedimit, organet shetërore të Serbisë me mosbërjen e tyre e cënojnë akoma më shumë sigurinë e Mon Gjurajt dhe familjes së tij, por edhe të punonjësve të furrës së bukës “Roma” Në lidhje me sa më sipër, vetëm ndalimi i përndjekjes dhe procedimi i përgjegjësve të përndjekjes nga organet shtetërore mund të parandalojë përshkallëzimin e mëtejshëm të dhunës.