U zgradi skupštine Beograda 20. juna raspravljalo se o Prednacrtu zakona o pravnom položaju verskih zajednica koji je predložila Vlada Srbije. Skup je uz Inicijativu mladih za ljudska prava organizovao i Centar za toleranciju i međureligijske odnose.

Analizi ovog pravnog akta je prisustvovalo i pedesetak predstavnika različitih verskih zajednica, nevladinih organizacija, diplomatskih izaslanika, članova međunarodnih organizacija i medija. Ističemo prisustvo emisara Srpske pravoslavne, Rimokatoličke, Adventističke, Baptističke crkve, zatim Crkve božije, mormona, Saveza jevrejskih opština, Hristove i Apostolske crkve, Biblijske lige, Protestantske evanđeoske crkve, Islamske verske zajednice iz Zemuna, Slovačke evangelističke, Evangelističke metodičke, Hristove duhovne, Protestantske evanđeoske crkve, Pokreta crkava skupštine božije… 

Nevladine organizacije predstavljali su YIHR, Beogradski centar za ljudska prava, Evanđeosko udruženje studenata i Centar za toleranciju i međureligijske odnose. Prema oceni organizatora, do sada predstavnici verskih zajednica nisu imali priliku da se u tolikom broju okupe na jednom mestu i da u prisustvu državnih organa diskutuju o prednacrtu za njih relevantnog zakona. Dosadašnje  “javne rasprave“ su uglavnom bile iza „zatvorenih vrata“. Koliko je ovaj zakon važan za Srbiju ilustruje i podatak da se u popisu stanovništva 2002. godine 95 odsto građana Srbije izjasnilo da su pripadnici neke verske zajednice.