Nakon današnjih optužbi zamenika gradonačelnika Beograda i funkcionera Srpske napredne stranke Gorana Vesića da Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava “vode hajku protiv policije i da opravdavaju nasilje protiv države”, Inicijativa poručuje Goranu Vesiću da huligani treba da odgovaraju za svako kršenje zakona, ali i da pripadnici policije ne smeju prebijati iz osvete.

“Gospodine Vesiću,

Nevladine organizacije, uključujući i Inicijativu mladih za ljudska prava, kao i obično, zahtevaju doslednu i univerzalnu primenu zakona, posebno u slučaju kršenja ljudskih prava.

Huligani treba da odgovaraju za svako kršenje zakona, svaki zapaljen automobil i svaki drugi čin nasilništva i razbojništva.

Ali u demokratskom društvu, pripadnici policije nemaju ovlašćenja da prebijaju iz osvete. Za kršenje zakona privode se sudu odgovorni pojedinci dok prekomerna upotreba sile prema celoj grupi ili većoj grupi pojedinaca nije dozvoljena.

Prema poslednjim informacijama, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole rada MUP-a od koga takođe očekujemo posebnu istragu.

Transparentnost institucija kao i pristup pravdi građana umesto onemogućavanja rada medija i civilnog društva da dokumentuju nasilje od sinoć, jedini je put da se prekine sa ciklusima nekažnjivosti nasilja u Srbiji.”


Inicijativa mladih za ljudska prava ranije danas saopštila je da zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i Zaštitnika građana da odmah pokrenu dve nezavisne istrage o prekomernoj upotrebi sile pripadnika MUP-a na protestu u Beogradu.