fbpx

Godišnji izveštaj Inicijative mladih za ljudska prava za 2022. godinu

Godinu za nama obeležili su ruska agresija na Ukrajinu, nastavak eskalacije sukoba između Kosova i Srbije, podsticanje tenzija u Bosni i Hercegovini, kao i mnogi drugi uznemirujući događaji. Neki od njih potresaju svet, neki potresaju temelje EU, dok su neki preoblikovali dinamiku u regionu Zapadnog Balkana. Prošlogodišnji događaji dodatno su naglasili izazove sa kojima se suočavamo a koji mogu biti rešeni samo ako im se pristupi na drugačiji način.

U takvim okolnostima, Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) nastavila je da radi sa mladima u Srbiji i u celom regionu, u cilju unapređenja međuetničkog dijaloga i mira, koji su danas od suštinskog značaja imajući u vidu dinamiku odnosa između Kosova i Srbije i činjenicu da rat u Ukrajini još uvek traje.

Razvoju demokratije u Srbiji i dalje na putu stoji nacionalizam koji smanjuje prostor za razgovor na teme od koji zavisi evropska budućnost Srbije i saradnja u regionu. Prošle godine organizovali smo šesti po redu Samit mladih u Podgorici pod sloganom „Nemoj ćutati“ na kome smo sa mladima iz čitavog regiona razgovarali o temama iz kojih se oni kao grupa isključuju dok se razgovara o pitanjima koja imaju direktan uticaj na njihovu budućnost.

Fokus našeg rada tokom prošle godine bio je na uspostavljanju inkluzivne kulture sećanja koja nam omogućava da se vidimo i prepoznamo bez stereotipa i predrasuda. Među glavnim preprekama u procesu pomirenja i dalje su ne- giranje zločina i veličanje ratnih zločinaca jer se ovakvim neodgovornim postupanjem direktno narušava poverenje među ljudima sa ovih prostora.

Zajedno sa mladim ljudima iz Srbije suprotstavljali smo se štetnim praksama, diskriminaciji i govoru mržnje na ulici, na zidovima, na mrežama i u medijima. Organizovali smo festivale i brojne susrete mladih sa Kosova i Srbije koji su u godini punoj straha i neizvesnosti bili primeri odgovornog postupanja i saradnje, dokazujući da mladi jesu i mogu biti promena koju priželjkujemo. Zabrana Europrajda pokazala nam je da borba za ljudska prava i punu ravnoprav- nost svih građana i građanki nikada ne prestaje, a da se samo zajedno možemo suštinski suprotstaviti urušavanju demokratskih institucija i kršenju ljudskih prava.

Koristili smo kulturu i umetnost kao još jedan jezik koji nam pomaže da čujemo i razumemo i ono što ponekad ne možemo ni da zamislimo. Solidarnost je bila naša snaga u borbi za prava svih marginalizovanih grupa, a pomogla nam je da prevaziđemo sve izazove na koje smo nailazili.

Civilno društvo, aktivisti i aktivistkinje, kao i organizacije čiji se rad fokusira na suočavanju s prošlošću nastavili su trpe pritisak države i različitih ekstremno desnih grupa i političkih partija. Nastavljene su kampanje mržnje na društvenim medijima koje etiketiraju i targetiraju pojedince kako bi ih obeshrabrili da javno govore protiv nepravde i nekažnjivosti.

U tom kontekstu, Inicijativa će se koncentrisati na odbranu slobode i ljudskih prava, tako što će delovati protiv veličanja ratnih zločinaca i govoriti o značaju dijaloga između srpskog i kosovskog društva.

Godišnji izveštaj Inicijative mladih za ljudska prava za 2022. godinu(SRB)
Godišnji izveštaj Inicijative mladih za ljudska prava za 2022. godinu(ENG)

11.12.2023

Ostale publikacije