Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je priznanja za doprinos Evropi 2023 koji dodeljuju Međunarodni Evropski pokret i Evropski pokret u Srbiji.

Svečana dodela je održana 17. maja 2024. godine, u 19:00 časova, u prostorijama Kuće ljudskih prava. Prilikom dodele, Sofija Todorović se zahvalila svima na prepoznavanju izuzetne važnosti rada na pomirenju i suočavanju sa prošlošću u kontekstu evropske budućnosti Srbije.

„Pred Evropom su mnogi izazovi a odgovore na sve ove izazove moramo davati zajedno. Rat u Ukrajini i na Bliskom istoku uz rast popularnosti desnice unutar Evrope pokazatelji su da će mir biti ključan za bilo kakav dalji razvoj. Zbog toga je neophodno da se podsetimo koliko su povezivanje, prevazilaženje problema iz prošlosti, kultura sećanja, izgradnja odnosa među ljudima u regionu važni za evropsku budućnost Srbije ali i čitavog našeg regiona”, rekla je Sofija.

Ovo je dvadeset druga godina kako Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom, odaje priznanje istaknutim ličnostima, organizacijama ili grupama građana za poseban doprinos evropskoj integraciji Srbije ukazujući na značajne rezultate koje su njihov stav ili akcija dali u okviru promocije evropskih ideja i vrednosti u Srbiji.  

Odluku o dodeli ovogodišnjeg priznanja Sofiji Todorović doneo je žiri sastavljen od prethodnih dobitnika/ca a u njemu se nalaze ličnosti kao što su Goran Svilanović, Sonja Liht, Rodoljub Šabić, Brankica Janković, Jovan Teokarević, Ivan Vejvoda, Tanja Miščević, Marko Somborac, Vladimir Petronijević i dr.