Pravnosnažnom presudom od 26. oktobra ove godine, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda od 9. februara 2023. godine u parničnom postupku Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) protiv glavnog i odgovornog urednika novina “Informer” povodom teksta pod naslovom “Fašisti napadaju!” objavljenog 19. januara 2017.godine.

Žalba glavnog i odgovornog urednika lista “Informer” odbijena je kao neosnovana čime je prvostepena presuda kojom se utvrđuje povreda zabrane govora mržnje postala pravnosnažna. Sud je našao da je sadržina teksta, odnosno upotrebljeni izrazi i poruke koje tekst u celini izražava, predstavlja govor mržnje u smislu odredbe člana 75. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Tekst je usledio nakon protesta aktivista i aktiviskinja YIHR Srbija  od 17. januara 2017. godine u javnoj ustanovi, Domu kulture u Beški, zbog slavljenja osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina od strane Srpske napredne stranke kao organizatora tribine.

U spornom tekstu Infomera aktivisti i aktivistkinje nazvani su “fašistima”, “jurišnicima soroševsko-šiptarske inicijative koji prave haos” uz tvrdnju da je njihovom akcijom počeo “specijalni rat uoči izbora u Srbiji”.

Takođe, u  tekstu  je iznet niz neistina kojima se uzbunjuje javnost i najavljuje niz “sličnih specijanih akcija širom Srbije” koje se organizuju “po nalogu zapadnih ambasada”, a “u saradnji sa NATO paktom i EU” sa ciljem izazivanja “totalnog haosa u zemlji pred izbore”.

Sud je kao neosnovane odbacio navode tuženog da se autor teksta poslužio stilskim figurama na način koji je već standardno prisutan na medijskoj sceni Srbije.

U presudi se navodi da “govor mržnje predstavlja takav oblik izražavanja koji podstiče, promoviše ili opravdava netoleranciju, diskriminaciju ili neprijateljstvo prema nekome, što upravo predstavlja kritičnu tačku u kojoj sloboda govora predstavlja govor mržnje”.