Inicijativa mladih za ljudska prava je zajedno sa Građanskom akcijom iz Pančeva i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) polaganjem venaca na prolaz i ploču koja nosi ime Srđana Aleksića obeležila 27 godina od smrti čoveka koji je i dalje jedan od poznatih primera humanosti u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Ispred Građanske akcije okupljenima se obratila se Ljiljana Spasić koja je naglasila značaj obeležavanja godišnjice smrti Srđana Aleksića, čiji primer humanosti ne smemo zaboraviti imajući u vidu da je 27. januar i međunarodni dan kojim se obeležava sećanje na Holokaust.

Marko Milosavljević ispred Iniciajtive mladih za ljudska prava istakao je potrebu da sećanje na Srđana Aleksića kao i na sve one koji su spašavali ljude tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji zaslužuje da bude u politici sećanja Srbije. On je naglasio da prolazi Srđana Aleksića koji danas postoje u nekoliko gradova regiona moraju biti putokazi drugačije politike Srbije – one koja će se odreći politike zločina što još uvek nije slučaj. 

Podsetimo, mladi Srđan Aleksić je 21. januara 1993. godine brutalno pretučen na pijaci u Trebinju. On je tog dana od četvorice vojnika VRS branio svog sugrađanina Alena Glavovića. Od dobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u čitulji napisao: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.” Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na po 28 meseci zatvora.