Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i Zaštitnika građana da odmah pokrenu dve nezavisne istrage o prekomernoj upotrebi sile pripadnika MUP-a na protestu u Beogradu.

Javnost mora biti redovno obaveštavana o napretku ovih istraga, kako bi se uspostavilo poverenje građana u institucije i policiju, nakon što su građani satima u direktnom televizijskom prenosu pratili sukobe između građana i policije.

Inicijativa poziva najviše državne zvaničnike, predsednika Vučića, premijerku Brnabić i ostale funkcionere – da svoj autoritet i nadležnosti upotrebe u cilju normalizacije odnosa u društvu, i da ne doprinose daljim sukobima.

Foto: TV N1/ Printscreen

Nosioci javnih funkcija i institucije imaju obavezu da čuvaju i unapređuju demokratski poredak, što podrazumeva zakonito postupanje policije, ali i kontrolu i sankcije u slučaju zloupotrebe ovlašćenja od strane policije.

Zloupotreba ovlašćenja MUP-a, BIA i drugih institucija sistema mora biti predmet istrage koja će biti brza, transparentna i temeljna. Posebna pažnja u okviru istrage, osim prekomerne upotrebe sile, mora biti posvećena potencijalnoj zloupotrebi kamera za identifikovanje lica na Trgu Nikole Pašića i platou ispred Skupštine Srbije.

Direkcija policije treba da obrazloži svoje postupanje javnosti, a ne političari.

Sinoćni događaji ne smeju ostati samo predmet paušalnih političkih kvalifikacija. Nasilje pojedinih grupa demonstranata, i kasnije nasilje pojedinih pripadnika MUP-a i osoba u civilu ne smeju biti normalizovani. Politički interes jedne, druge, treće i četvrte strane, da se na sinoćnjim događajima grade narativi i skupljaju poeni – mogu dovesti samo do dalje radikalizacije sukoba.

Foto: TV N1/ Printscreen

Odgovornost državnih organa i nezavisnih institucija je da stave tačku na sve spekulacije kroz jasno utvrđivanje odgovornosti za počinjena krivična dela i prekršaje. 


Pozivamo sve građane koji su svedočili ili bili podvrgnuti prekomernoj upotrebi sile ili upotrebi sile koja nije zakonita i opravdana tokom protesta, da se jave organizacijama:

Beogradski centar za ljudska prava
[email protected]
011 3085 328

A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
[email protected]
011 3225 172
061 1774 239