fbpx

Zlatni primer: Nacionalna frekvencija televizijama koje promovišu ratne zločince

Ostavi komentar
Televizije Happy, Pink, Prva i B92, ponovo su dobile nacionalnu frekvenciju prvenstveno zbog „objektivnog i pravovremenog pristupa u prenosu informacija, koje ostvaruju kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja”, naveo je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u obrazloženju zbog čega je ponovo dodeljena nacionalna frekvencija baš ovim televizijama. Ovo obrazloženje bi možda i imalo smisla da realnost nije potpuno drugačija.

Na televizijama sa nacionalnim frekvencijama (najčešće TV Pink i TV Happy) često gostuju osuđeni ratni zločinci Nikola Šainović, Veselin Šljivančanin, Vinko Pandurević, Milan Lukić, Vojislav Šešelj, koji nastavljaju sa negiranjem zločina i promovisanjem politike koja je do tih zločina dovela. Takođe, 2018. godine, uz opravdanje REM-a da pravo na telefoniranje imaju i oni osuđeni za najteže ratne zločine, TV Happy uključio je Ratka Mladića u jutarnji program. Iako niko ne spori prvao zatvorenika da komuniciraju sa članovima porodice, očigledno je da je došlo do zloupotrebe ovog prava i da je medijski prostor iskorišćen za promociju Ratka Mladića i samim tim negiranje genocida u Srebrenici i zločina za koje je, u tom trenutku, Mladić prvostepeno osuđen za ratne zločine. Pored toga, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu, pravni naslednik Haškog tribunala, nije odobrio Mladićev razgovor sa medijima.

Ovakvim davanjem medijskog prostora onima koji su osuđeni za ratne zločine, njihova dela se legitimišu, a oni se integrišu u javni život sa tezom da su heroji koji su branili svoju zemlju. Njihovo pojavljivanje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom moglo bi se drugačije interpretirati kada bi taj prostor koristili za javna izvinjenja, upoznavanje javnosti sa utvrđenim činjenicama, promovisanje suočavanja sa prošlošću ili pomirenja u regionu.

Na televizijama Pink i Happy nije potrebno da se pojave ratni zločinci da bi se širili ratnohuškački i nacionalistički narativi. Na primer, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) podnela je prijavu REM-u u vezi sa programskim sadržajem na televiziji Happy. Naime, u emisiji „Ćirilica”, urednik i voditelj Milomir Marić, uoči godišnjice genocida u Srebrenici, tvrdio je da tela koja se sahranjuju u Potočarima nisu žrtve zločina počinjenog u Srebrenici. Ova tvrdnja je izneta da bi se identitet i broj žrtava osporio, vređa dostojanstvo žrtava i izuzetno je problematična, jer je deo narativa da je genocid u Srebrenici „iskonstruisan”. Takođe, na istoj televiziji, na jutarnjem programu „Dobro jutro, Srbijo” Marić je negirao da su postojali logori u Prijedoru i na vrlo omalovalovažavajuć način je govorio o jednom od zatvorenika ovog logora Fikretu Aliću.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, nekadašnji logoraši Satko Mujagić, Fikret Alić i Udruženje logoraša iz Kozarca podneli su prijavu REM-u. Međutim, REM je prijavu odbacio sa obrazloženjem da „nije postojala većina potrebnih za izricanje neke od mera”.

Iako je REM odbacio prijavu, ovakvom vrstom izveštavanja TV Happy je prekršio više odredbi iz pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, a pre svega odredbu iz člana 26 u kome se eksplicitno kaže da je prilikom informisanja o nasilju ili tragičnom događaju pružalac medijske usluge dužan da to čini na način kojim se neće povrediti dostojanstvo ličnosti žrtve nasilja ili tragičnog događaja ili njoj bliskog lica, a naročito na način kojim se ona neće izložiti ponovnoj patnji.

Iste odredbe pravilnika prekršila je i televizija Pink kada je u jednom od jutarnjih programa gostovao bivši fudbaler Dušan Savić. Savić je svoj medijski prostor iskoristio za širenje besmislica – kako je optužnica protiv Miroslava Aleksića „osmišljena”, kako predstavlja napad na Srbiju, kako je Srebrenica laž koju su „smislili NATO-vci, Amerikanci i muslimani iz BiH”, i naravno sve to samo kako bi se Srbi prikazali kao zlikovci. REM ni na ovaj incident nije reagovao.

Poslednji u nizu primera neprofesionalnog izveštavanja, širenja dezinformacija, ali i podizanja tenzija i straha, predstavlja izveštavanje o situaciji na Kosovo na TV Pink.

Podsetimo, građani severa Kosova postavili su barikade i blokirali magistralne puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova da će od 1. avgusta započeti sa izdavanjem deklaracionog lista za ulazak i izlazak građanima/kama Republike Srbije i preregistracijom tablica sa oznakama gradova na severu Kosova na kosovske tablice (KS ili RKS). U toku specijalnog programa posvećenog situaciji na Kosovu, voditelj je tvrdio da u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica ima povređenih. Međutim, da je tokom barikada bilo povređenih demantovao je vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Mediji, posebno mediji sa nacionalnom frekvencijom, imaju važnu ulogu u formiranju slike sveta u kom živimo. Oni mogu da doprinesu eskalaciji sukoba, isto kao što mogu i da doprinesu pomirenju i miru (mirovno novinarstvo). Nažalost, ono što mi vidimo je da mediji sa nacionalnom frekvencijom kreiraju stvarnost ispunjenu nacionalizmom, mržnjom i  netrpeljivošću prema „drugom” i „drugačijem”,  što je u suprotnosti sa zakonima i etičkim principima koji bi trebalo da regulišu njihovo delovanje.

Iako su televizije Pink i Happy opominjane zbog sadržaja koji promoviše nasilje, govor mržnje i uvredljiv govor, iako promovišu ratne zločince, negiraju i relativizuju zločine, iako su kršili Zakon o javnom informisanju i medijima, Pravilnik REM-a, Kodeks novinara Srbije, to nije sprečilo REM da im ponovo dodeli nacionalnu frekvenciju. Ipak su ove medijske kuće, kako Savet REM-a objašnjava, zlatni primeri „objektivnog i pravovremenog pristupa u prenosu informacija, koje ostvaruju kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja”

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *