fbpx

Predmet Štrpci: Kako se zoveš?

Ostavi komentar
Za nekoliko dana obeležiće se 27. godišnjica otmice na stanici u Štrpcima, stanici na kojoj brzi voz broj 671 inače nije stajao. Dana 27. februara 1993. godine u vozu koji se kretao prugom Beograd-Bar pripadnici paravojne formacije Osvetnici oteli su dvadeset putnika. Dvadeset ljudi koji su se zvali pogrešno. Među otetima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba nepoznatog porekla, tamne boje kože. 

Za zločin u Štrpcima se pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sudi Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću i Dragani Đekić kao pripadnicima Osvetnika, jedinice pod kontrolom Milana Lukića, i Jovanu Lipovcu kao pripadniku 1. čete 1. bataljona Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Optuženi se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer su nakon otmice svih dvadeset putnika, iste odveli u školu u Prelovu (opština Višegrad, BiH) gde su skinuti, opljačkani i prebijeni. Zatim je ista grupa otete ljude odvela u kuću u obližnje selo Mušići, gde su i ubijeni. Poslednja stanica za ovih dvadeset putnika bila je reka Drina u koju su njihova tela bačena.

Dana 18. februara u prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava održano je predavanje za grupu od osmoro mladih istraživačica i istraživača o događajima u Štrpcima kao priprema za odlazak na glavni pretres koji je bio zakazan za 19. februar. Međutim, pretres je odložen. Od januara 2019. do danas u predmetu Štrpci zakazivano je 14 pretresa. Njih 10 je održano. 

Odlaganja suđenja nisu retkost. Mogu se desiti iz niza manje ili više opravdanih razloga. Razlozi mogu biti i zdravstveno stanje sudije, advokata ili svedoka, neuredno poslat poziv za svedočenje i slično. Ovaj put razlog je bio taj što svedokinja koja živi u Danskoj nije pristupila iz, kako je navela, ličnih razloga, ali je sudu dala saglasnost da koristi izjavu koju je ranije dala pred Tužilaštvom za ratne zločine. Od razloga odlaganja suđenja važnija je činjenica da se sama odlaganja na internet stranicama Višeg suda i Tužilaštva za ratne zločine ne objavljuju. Na stranici Višeg suda, u odeljku koji se bavi javnošću u radu suda piše da se “vreme, mesto i predmet suđenja svakodnevno objavljuju na vidnom mestu ispred prostorije u kojoj će se suđenje održati ili na drugi pogodan način.” Izgleda da, bar za sada, objavljivanje na vidnom, ili bilo kakvom, mestu na internetu nije pogodan način. 

Iako je pretres odložen, petoro mladih pravnika je po prvi put prisustvovalo suđenju za ratne zločine, pelo se stepenicama do sudnice broj četiri zajedno sa petoro optuženih, a onda i izašlo iz zgrade Suda sa mišlju da se sa ljudima sposobnim da ubiju nekog ko se zove drugačije verovatno susreću po gradu, budući da se svi oni brane sa slobode.

Sledeći pretres u predmetu Štrpci zakazan je za 2. mart u 9:30 časova.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *