Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od medija da obustave negativnu kampanju kojom se stvara atmosfera straha i nesigurnosti na jugu Srbije (Preševo, Bujanovac i Medveđa) i pogoršavaju ionako loši međunacionalni odnosi u ovoj sredini. Inicijativa mladih za ljudska prava poziva Tužilaštvo i druge institucije da ispitaju navode medija o informacijama o novim nemirima i etničkom nasilju i da protiv svih onih koji šire lažne vesti pokrenu odgovarajuće postupke u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Takođe, pozivamo novinarska i strukovna udruženja da se jasno odrede prema širenju mržnje koje je poslednjih dana sve prisutnija u medijima.

U štampanim medijima u Srbiji poslednjih  dana učestali su novinski naslovi kojima se najavljuje „krvavo proleće“, „novi 17.mart“, „operacija buđenja preševske doline“ i slični proizvoljni i senzacionalistički natpisi. List „Večernje novosti“ je čak počeo da objavljuje i feljton koji najavljuje navodni ustanak i upade terorističkih grupa na jug Srbije. Uz to se albanska zajednica u Srbiji prikazuje kao neprijateljska i masovno se podstiču ustaljeni stereotipi o Albancima kao o teroristima i ljudima povezanim sa Al-Kaidom, internacionanim kriminalom, švercom droge i sličnim stvarima.

Ovakvo pisanje dnevne štampe zasnovano na neproverenim informacijama i neimenovanim izvorima proizvodi strah kod građana na jugu Srbije. Tekstovi objavljeni prethodnih dana podstiču mržnju i nasilje. Mediji kreiraju javno mnjenje i stoga novinari snose veliku odgovornost za napisanu reč. YIHR upozorava urednike da su oni najodgovorniji za objavljivanje dezinformacija i uznemiravajućih tekstova i da u tom smislu preuzimaju i ličnu odgovornost za sve što može proizaći kao rezultat ovakvog pisanja. Podsećamo da su ovakvi natpisi bili karakteristični za ratno-huškačko novinarstvo iz perioda vladavine Slobodana Miloševića i da do danas nijedan od novinara koji je širio mržnju nije odgovarao za počinjena dela.

Stvaranju atmosfere konfuzije i neizvesnoti doprinose i nadležni državni organi kao što su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vojska Srbije i Crne Gore koji su dužni da javnosti pruže pravovremene informacije i tako prekinu seriju senzacionalističkih natpisa.