Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahteva od nadležnih državnih organa da spreče širenje rasne, verske i nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti ispoljenih na protestu stanara iz ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Takođe, zahtevamo od javnog tužioca da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti za ekspanziju rasizma na Novom Beogradu.

U bloku 45. na Novom Beogradu stanari ulice dr Ivana Ribara svakodnevno blokiraju saobraćaj i protestuju zbog odluke gradskih vlasti da u tom naselju postave kontejnere za privremeni smeštaj Roma. YIHR izražava zabrinutost jer nema zvanične reakcije  na rasističke parole koje dolaze sa skupova građana koji su protiv izgradnje novog dela naselja. Istraživač YIHR je na protestu 15. jula 2005. godine zabeležio pozive na linč Kineza i Roma. Jedan od govornika na protestu je izjavio: “Kinezi u tom bloku mokre po ulazima, stepenicama i uglovima kao i oni koji dolaze da kod njih kupuju. Zamislite svu tu prljavštinu i znaćete sa kakvim se mukama suočavaju naše komšije“.

Inicijativa mladih za ljudska prava je zabeležila i otvorene pozive na linč Radmile Hrustanović, zamenice gradonačelnika Beograda. Neki od prisutnih su uzvikivali parole “Neka se vrati u Sarajevo odakle je i došla” i ”Došla je iz Sarajeva da diriguje našim gradom”. Kao i otvoreno ponižavanje Roma porukama “Izađite na Sunce da pocrnimo kao Cigani” i “Nećemo Cigane”. Sa čela kolone koja se toga dana šetala ulicama Novog Beograda čulo se: “Nismo mi rasisti, mi smo samo protiv deponija, smetlišta i širenja zaraza koje će nam oni doneti”.

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da državne institucije moraju sprečiti ekspanziju rasizma na Novom Beogradu i pokrenuti adekvatne postupke protiv prekršilaca zakona. Gotovo da je postala praksa nekažnjivost počinilaca dela koja izazivaju rasnu netrpeljivost i govor mržnje.