Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zahteva od Vlade Republike Srbije da spreči svako dalje kršenje ljudskih prava LGBT osoba i implementira međunarodno priznata i zagarantovana prava iz Povelje Ujedinjenih Nacija i drugih međunarodnih konvencija, koje garantuju zaštitu od bilo kakve diskriminacije i zlostavljanja na osnovu seksualne ili rodne pripadnosti ili orijentacije.

Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno širom Srbije u periodu maj-juli 2005. godine, u saradnji sa mnogobrojnim organizacijama za zaštitu ljudskih i LGBT prava, Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava na postojanje široko rasprostranjene diskriminacije i nepoštovanje osnovnih prava seksualnih i rodnih manjina u Srbiji.

U istraživanju su ispitivani slučajevi fizičkog nasilja, govora mržnje, verbalnih napada, diskriminacije na radnom mestu, uskraćivanje usluga u ugostiteljskim objektima i javnim institucijama, kao i odnos porodice, prijatelja i policije prema LGBT populaciji. Više od trećine ispitanika izjavilo je da su uplašeni jer pripadaju LGBT populaciji u Srbiji. Najalarmantniji statistički podaci odnose se na činjenicu da je dve tećine ispitanika bilo izloženo različitim incidentima motivisanim seksualnom i rodnom orijentacijom žrtava.   

Pozivamo sve nadležne institucije da najhitnije preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju kako bi se zaštitila osnovna prava LGBT osoba u Srbiji. Vlada Republike Srbije je dužna da spreči diskriminaciju i nejednako postupanje, kao i da usvoji mere afirmativne akcije u cilju promovisanja jednakosti svih građana. Kako bi se prevladala atmosfera straha i klima nekažnjivosti koje vladaju Srbijom, neophodno je sudski goniti i procesuirati sve počinioce diskriminirajućih akata protiv LGBT osoba.

Inicijativa mladih za ljudska prava podseća da su ljudska prava univerzalna i da su Vlada Republike Srbije i ostale nadležne institucije, uključujući policiju i pravosuđe, u obavezi da svim građanima pruže  zaštitu bez pravljenja razlike u odnosu na njihov seksualni i polni identitet, opredeljenje ili orijentaciju.