Nacionalna savetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) dodelila je Inicijativi mladih za ljudska prava u Hrvatskoj nagradu Francuske Republike za ljudska prava „Sloboda-jednakost-bratstvo“.

Ova nagrada ima za cilj prepoznavanje temeljne uloge civilnog društva u promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta, kao podršku radu nevladinih organizacija i pojedinaca, bez obzira na nacionalnost i granice. Ove su godine istaknute dve glavne teme: posebna uloga mladih branitelja ljudskih prava i dužnost bratstva. Upravo zahvaljujući potonjoj je hrvatski ogranak YIHR-a privukao pažnju izborne komisije projektom „Zajednički narativi – prošlost se nastavlja“.

Kao jedna od pet ovogodišnjih dobitnica, hrvatski ogranak Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) deo je regionalne mreže aktivne na Kosovu (od 2003.), u Srbiji (od 2003.), Bosni i Hercegovini (od 2006.), Crnoj Gori (od 2006.) i Hrvatskoj (od 2008.).

Inicijativa mladih prati brojne mlade ljude u njihovim naporima da se suoče s ratnom prošlošću svoje zemlje te da iz nje izvuku lekcije za bolju budućnost. Kroz projekt „Zajednički narativi – prošlost se nastavlja“ oko 180 mladih (u dobi od 18 do 25 godina) učestvovalo je u studijskim posetima u svaku od zemalja regiona, kao i u diskusijama i konferencijama kako bi se ispitali dominantni narativi o novijoj istoriji u njihovim zemljama i, na kraju, formulisali i podelili sopstveni narativi. Na kraju ovog projekta učesnici su sastavili zbirku narativa uz pomoć stručnjaka i istoričara iz regiona.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava je za svoj rad s mladima u području pomirenja u septembru ove godine dobila nagradu Václav Havel koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Saveta Europe.