fbpx

Slučaj Štrpci: Ismevanje žrtava, šamar za pravdu

Ostavi komentar
Za danas (2. mart 2020. godine) je zakazan 15. pretres pred Višim sudom, odeljenjem za ratne zločine u slučaju otmice u Štrpcima. Za zločin u Štrpcima se pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sudi Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću i Dragani Đekić kao pripadnicima Osvetnika, jedinice pod kontrolom Milana Lukića, i Jovanu Lipovcu kao pripadniku 1. čete 1. bataljona Višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

Optuženi se terete za ratni zločin u saizvršilaštvu protiv civilnog stanovništva jer su nakon otmice svih dvadeset putnika, iste odveli u školu u Prelovu (opština Višegrad, BiH) gde su skinuti, opljačkani i prebijeni. Zatim je ista grupa otete ljude odvela u kuću u obližnje selo Mušići, gde su i ubijeni. Poslednja stanica za ovih dvadeset putnika bila je reka Drina u koju su njihova tela bačena.

Na ovom pretresu trebalo je da svedoči Mitrašin Glišić, međutim pretres nije održan jer suđenju nije pristupio branilac Duška Vasiljevića, Nebojša Perović. Mitrašin Glišić, koji je u Beograd iz BiH sprovela jedinica za zaštitu svedoka, bio je  kuvar u Osnovnoj školi u Prelovu gde su u kritičnom trenutku bili zatočeni, prebijani i opljačkani putnici voza 671 na pruzi Beograd-Bar, što su na pretresu od 25. novembra 2019. godine potvrdili svedoci Dragoljub Čarikić i Milan Ilić, obojica pripadnici Prve čete Višegradske brigade VRS koja je bila stacionirana u Prelovu. 

Nakon pauze od 10 minuta, predsednica veća, sutkinja Vera Vuković je izrekla kaznu za branioca Perovića jer nije blagovremeno obavestio sud, a nakon što je zahtevala od optuženog Vasiljevića da za vreme pauze pozove Perovića, Vasiljević je saopštio da mu je telefon isključen. 

Nail Kajević, brat otetog Nijazima Kajevića, za čijim se ostacima i dalje traga, prethodnog četvrtka, na godišnjicu otmice u Štrpcima izjavio je da očekuje da će se suđenje nastaviti (2. marta) zbog svedočenja Glišića, za koga je Nail Kajević podsetio da je imao zadatak od Milana Lukića da očisti salu OŠ Prelovo nakon torture, pljačkanja i odlaska na gubilište otetih. Upravo suprotno, pretres je odložen zbog neprisustva branioca Perovića za 30. mart i to je već peti odloženi pretres od 15 zakazanih. 

Činjenica da se branilac Perović samo par minuta po završetku neodržanog pretresa pojavio ispred Višeg suda u Ustaničkoj 29, a zatim se okrenuo i nasmejao u lice Selmi Memović-Čolović, ćerki otetog Fikreta Memovića, govori o uigranoj opstrukciji suđenja u predmetu Štrpci.

Perović je bio dodatno drzak, pa je ispred suda za list Danas izjavio kako je zakasnio zbog gužve u saobraćaju i da će se žaliti na kaznu od 50. 000 dinara. Ovakvo ponašanje branioca Perovića, kao i, bez obzira na izrečenu kaznu, blag odnos  predsednice veća prema prestupima zastupnika odbrane samo produbljuje patnju porodica žrtava, a svedocima daje signale da je možda bolje da ćute. 

Sledeći pretres zakazan je za 30. mart od 9:30 u Ustaničkoj 29.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *