Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje napad na albansku porodicu Muharemi koji se desio u subotu 30. septembra u Medveđi. Pozivamo policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti ovog napada i procesuiraju napadače. Vlada Srbije mora da prestane sa šovinističkom retorikom koja motiviše etničke napade i opravdava nasilje nad albanskom zajednicom u Srbiji.

Portal Insajderi u nedelju, 1. oktobra objavio je vest da je grupa od 15 maskiranih mladića koja je pevala srpske nacionalističke pesme bacala kamenje i druge teže predmete na kuću i automobil Ruhana Muharemija. O događaju je obaveštena policija u Medveđi, Misija OEBS-a i Ambasada Albanije. 

Nasilje nad Albancima u Srbiji ne sme biti tolerisano od strane vlasti u Beogradu ni u kom slučaju, pa ni u kontekstu nedopustivog oružanog napada u Banjskoj. Zbog intenziviranja krize u odnosima Srbije i Kosova nakon napada u Banjskoj, svedočimo rastu etnički motivisanih incidenata i na Kosovu. To je dodatno zabrinjavajuće imajući u vidu dva napada na pripadnike srpske zajednice na Kosovu u septembru ove godine, poput napada na osnovnu školu u Lipljanu i spaljivanje kuće povratnika Ranka Janačkovića u Vučitrnu. Procesuiranje ovih napada obaveza je kosovskih ustanova.

Zato naglašavamo da nasilje nad jednom, ne može i ne sme biti opravdanje za nasilje nad drugom nacionalnom manjinom. Međusobno optuživanje vlasti Srbije i Kosova povodom oružanog napada u Banjskoj ne sme za posledicu da ima dodatno urušavanje prava srpske zajednice na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije. 

Odgovornost institucija je da se ne uđe u novu spiralu etnički motivisanih napada, a odgovornost institucija je i da svoj posao obavljaju profesionalno uz pojačanu brigu o zaštiti ljudskih prava manjina. Podsećamo predsednicu Vlade da je 29. avgusta ove godine na Strateškom forumu na Bledu izjavila “da Albanci na jugu Srbije imaju vladavinu prava i ljudska prava i da je nemoguće da zločini nad njima prođu nekažnjeno”. Shodno tome, jasna osuda od strane predstavnika vlasti u Srbiji i efikasna istraga napada u Medveđi mogu biti garancija da se etnički motivisano nasilje sa severa Kosova ne proširi i na jug Srbije.