Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa) predstaviće model za razmenu mladih u zemljama bivše Jugoslavije na konferenciji koja će se održati 24. oktobra u 12 časova u beogradskom Medija centru (Terazije 3). Na konferenciji će biti najavljeno osnivanje regionalne koalicije organizacija koje žele da aktivno doprinesu procesu pomirenja kroz zagovaranje osnivanja tela za razmenu mladih iz zemalja bivše Jugoslavije. 

Regionalni program razmene mladih bi trebalo da se sprovodi kroz posebno telo čiji zadatak bi bio približavanje mladih rođenih u post-konfliktnim zemljama Zapadnog Balkana koje su i dalje opterećene događajima iz nedavne nasilne prošlosti. Nasuprot brojnim inicijativama civilnog društva koje decenijama spajaju mlade kroz programe prekogranične saradnje, ovo regionalno telo bi trebalo da osnuju i njegov rad finansijski podrže vlade država u regionu. Inspiracija za osnivanje ovakvog tela dolazi iz iskustva Francusko-nemačke kancelarije za mlade koja je osnovana nakon Drugog svetskog rata kako bi se smanjile predrasude i barijere koje su postojale među mladima iz ove dve države, a koja uspešno radi preko 50 godina.

U prvoj polovini ove godine Inicijativa je organizovala seriju sastanaka sa predstavnicima institucija u Srbiji i na Kosovu, a o ideji za osnivanje regionalnog tela za razmenu mladih prošle godine razgovarala je i sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem. U međuvremenu je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji o Zapadnom Balkanu održanoj 28. avgusta u Berlinu najavio osnivanje unije mladih po ugledu na iskustva Francusko-nemačke kancelarije za mlade.

Iako je vest o planu premijera Vučića da osnuje regionalno telo, čiji bi zadatak bio uspostavljanje saradnje među mladima iz bivših jugoslovenskih republika i iz Albanije, bila tema medijskog pisanja u Srbiji, izostalo je pisanje medija u regionu o tome na koji način je ova ideja prihvaćena u okruženju. Inicijativa smatra da je neophodno da se u proces osnivanja ovakvog regionalnog tela od samog početka uključe vlade svih država jer bez njihovog učešća gubi se stvarni regionalni karakter ovog tela. Stoga će se predstavnici Inicijative do kraja oktobra sresti sa institucijama i političkim strankama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini i sa njima razgovarati o spremnosti za učešće u osnivanju ovakvog tela za razmenu mladih.

Kroz programe razmene prošlo je preko 15.000 mladih

Dodatno, iako u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji tradicija saradnje nevladinog sektora i državnih institucija, Inicijativa smatra da je u proces osnivanja regionalnog tela koje će raditi sa mladima iz različitih post-konfliktnih zemalja važno uključiti i organizacije civilnog društva koje su u poslednje tri decenije stekle ogromno iskustvo radeći na programima zbližavanja mladih u regionu.

Inicijativa od svog osnivanja 2003. godine intenzivno radi na uspostavljanju veza među posleratnim generacijama u zemljama bivše Jugoslavije. Više od 15 hiljada mladih učestvovalo je u različitim programima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji koji su za cilj imali upoznavanje sa vršnjacima iz drugih bivših jugoslovenskih republika. Radeći na sprovođenju ovih projekata, Inicijativa je razvila široku mrežu kontakata sa ostalim organizacijama u regionu, a dodatno iskustvo je stekla sarađujući sa Inicijativom za jugoistočnu Evropu Francusko-nemačke kancelarije za mlade.

Na konferenciji 24. oktobra od 12 časova u beogradskom Medija centru će govoriti direktori i direktorke Inicijative mladih za ljudska prava:

  • Anita Mitić, Srbija
  • Alma Mašić, Bosna i Hercegovina
  • Edin Koljenović, Crna Gora
  • Mario Mažić, Hrvatska
  • Edona Tola, Kosovo