Dvadesetoro mladih iz Srbije i Kosova imalo je priliku da učestvuje na programu razmene „Od konflikta do pomirenja – Priče mladih iz Srbije i Kosova” od 27. oktobra do 2. novembra u Beogradu. Tokom programa, mladi su imali priliku da nauče više o govoru mržnje u javnom diskursu i medijima, važnosti interkulturalnog dijaloga, procesima koji vode do mira, kao i da se upoznaju sa tehnikama storytellinga i kreiraju svoje priče.

Prva dva dana programa „Od konflikta do pomirenja – Priče mladih iz Srbije i Kosova” bila su posvećena upoznavanju učesnika/ca sa osnovnim pojmovima u interkulturalnom dijalogu, razlikom između slobode govora i govora mržnje, kao i načinima na koje mogu da reaguju na govor mržnje. Takođe, učesnici i učesnice programa imali su priliku da čuju više o istoriji antiratnog aktivizma u Srbiji, i da se upoznaju sa procesima izgradnje mira. 

Pored toga, tokom trećeg dana programa, učesnici i učesnice su zajedno sa monitorkom medija u Institutu za medije i različitosti Zapadni Balkan Anjom Anđušić razgovarali o dominantnim narativima u srpskim i kosovskim medijima, kao i o važnosti medijske pismenosti. Takođe, učesnici i učesnice su imali priliku da sa programskim asistentom Inicijative mladih za ljudska prava Vanjom Đurđić razgovaraju o konceptima pozitivnog i negativnog mira.

„Na Balkanu imamo negativan mir, samo odsustvo nasilja, a da bi naše dve države napredovale potrebno je ostvariti pozitivan mir, koji bi nam konačno omogućio da napredujemo i nastavimo dalje“, rekao je Đurđić

Poslednjih dana programa „Od konflikta do pomirenja – Priče mladih iz Srbije i Kosova”, polaznici i polaznice su imali priliku da nauče više o seksualnom nasilju tokom rata. Takođe, zajedno sa Jasminom Lazović iz Hartefakta, mladi su imali priliku da posete spomenike posvećene ratovima devedesetih i razgovaraju o zvaničnoj politici Srbije po pitanju memoralizacije žrtava, kao i se upoznaju sa zakonskim preprekama oko obeležavanja mesta zločina u Srbiji. 

Program je završen upoznavanjem mladih sa tehnikama storytellinga i radom sa programskim koordinatorom za demokratizaciju Urošem Jovanovićem na kreiranju aktivističkih priča koristeći ovu tehniku. 

„Storytelling je moćan alat koji možete da koristite u svom radu kako biste inspirisali i podstakli svoje vršnjake da učestvuju u kreiraju promena“ rekao je Jovanović.

 

 *Projekat je finansiran od strane Evropske unije.