Sinoć je u Muzičkom centru Crne Gore otvoren šesti po redu regionalni samit mladih u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava koji je okupio preko 120 mladih iz Albanije, Bosne I Hercegovina, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosova.

Ovogodišnji samit otvorio je Dritan Abazović, Premijer Crne Gore, zajedno sa predsednikom Nacionalne zadužbine za demokratiju iz Amerike, Dejmonom Vilosonom i Amabsadorkom Evropske Unije u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom kao i predstavnicama Inicijativa mladih za ljudska prava iz Crne Gore i Srbije.

Samit mladih iz regiona, koji se ove godine održava u glavnom gradu Crne Gore, trajaće do 14.maja. Svi učesnici i učesnice imaće priliku da u narednim danima, zajedno sa predstavnicima civilnog sektora, institucija, novinarima, akademskim radnicima, aktivistima i političarima, pokusaju da daju odgovore na neka od najvažnijih pitanja koja se tiču budućnosti regiona u kome žive.

Teme kojima će se samit baviti u naredna tri dana tiču se evropske perspektive, zdravlja demokratije, aktivne participacije i odnosa prema prošlosti koja i dalje oblikuje dnevnu politiku i budućnost zemalja bivše Jugoslavije.

Premijer Abazović poručio je da mladi moraju biti najveći prioritet svake od Vlada u regionu, uz promociju ljudskih prava i vrednosti koje su osnova za izgradnju demokratije i jačanje naših institucija i drzava.

Ambasadorka Popa osvrnula se na činjenicu da je ova godina proglašena evropskom godinom mladih te da je sada, u svetlu trenutnih dešavanja u Evropi, važnije nego ikada da se glas mladih čuje i da oni ne smeju biti izostavljeni jer u njihovom potencijalu leži nada i buducnost Evrope.

Dejmon Vilson istakao je da su uključivanje mladih u procese izgdradnje društava i zajednica suština demokratije.

Iz Inicjative mladih pozvali su sve mlade ljude da prate njihove programe i da se aktivno ukljuce u procese demokratizacije. Boje samita su žuta i plava, kako bi se iskazala solidarnost sa Ukrajnom a ujedno naglasila važnost evropske orijentacije čitave regije. Moto ovogodišnjeg samita je “Ne smemo ćutati”, jer prosperitet je moguć samo ako na nepravde i nacionalizam mladi ne ostaju nemi.