Onlajn konferencija “Re-boot Europe!” prethodnih pet dana okupila je više od 100 mladih Evropljana iz regiona Zapadnog Balkana, Hrvatske, Nemačke i Francuske koji su imali priliku da diskutuju i izraze svoje mišljenje i predloge o budućnosti Evrope, kao i suočavanju sa prošlošću, pomirenju, solidarnosti i klimatskim promenama.

“Re-boot Europe!” konferencija održana je istovremeno sa samitom Evropskog saveta, na kome je danas postignut istorijski dogovor koji označava novu fazu Evropske unije, i koji je do određene mere odgovorio na pitanja i predloge o kojima su mladi Evropljani diskutovali prethodnih dana.

Na završnoj diskusiji i ceremoniji zatvaranja konferencije predstavljena je i zajednička Deklaracija učesnika i učesnica sa porukama i preporukama mladih povodom preuzimanja predsedavanja Savetom EU od strane Nemačke, sa posebnim osvrtom na suočavanje s prošlošću ali i saradnju zemalja u periodu nakon prevazilaženja krize u kojoj se Evropa, ali i ceo svet nalaze usled pandemije koronavirusa.

Učesnice i učesnici u Deklaraciji su poručili da zemlje članice Evropske unije, kao i države Zapadnog Balkana snažnije moraju podržavati ideje, napore i inicijative za aktivniju saradnju među građanima i državama, kao i da se na osnovne vrednosti na kojima je građena Evropa – mir, demokratija, sloboda, ljudska prava i vladavina prava – ne sme zaboravljati. Uz poštovanje osnovnih evropskih vrednosti, u Deklaraciji mladi navode i da Evropska unija aktivnije treba da se suprotstavi autokratskim i nacionalističkim tendencijama u društvima i vladama unutar, ali i izvan Unije.

Učesnici se u Deklaraciji fokusiraju na suočavanje sa prošlošću i pomirenje navodeći da se relativizaciji i poricanju utvrđenih zločina počinjenih na tlu Evrope krajem 20. veka građani, ali i političari moraju snažnije protiviti, primarno kako se nijedan zločin više nikada ne bi ponovio, a sve žrtve zločina počinjenih tokom devedesetih godina prošlog veka bile prepoznate i poštovane.

Deklaracijom mladi Evropljani sa Zapadnog Balkana, Hrvatske, Nemačke i Francuske podsećaju i na problem migranata i izbeglica, uz poruku da pristup EU ovoj temi treba revidirati i usvojiti jedinstvenu migrantsku politiku koja će biti vidljiva u praksi i koja će, umesto na ksenofobiji, biti zasnovana na istinskoj solidarnosti. Takođe, u Deklaraciji se podseća i da, posebno u regionu Zapadnog Balkana, veću pažnju treba posvetiti odlivu mozgova i kreiranju znatno više prostora za mlade za učešće u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom segmentu života.

Foto: Twitter/ Anne-Marie Descôtes

Na ceremoniji zatvaranja “Re-boot Europe!” konferencije učesnicama i učesnicama, kao i mladima iz čitave Evrope koji su događaj pratili putem Interneta, obratili su se i francuska ambasadorka u Nemačkoj Anne-Marie Descôtes, ministar za Evropu u nemačkoj vladi Michael Roth, kao i bivši ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bushati.

Michael Roth, ministar za Evropu u nemačkoj vladi, u danu kada je EU donela odluku o sedmogodišnjem budžetu i jedinstvenom paketu pomoći, na “Re-boot Europe!” konferenciji rekao je da su zalaganje mladih za saradnju i solidarnost, kao i preporuke učesnika i učesnica konferencije izvanredna prilika za pružanje većeg prostora za glas Zapadnog Balkana.

“Odgovornost ne treba pokazivati samo u školama i vašim zajednicama, već i u političkom životu. Bez vas (mladih), sve ima mnogo manje smisla”, poručio je učesnicima i učesnicama Roth.

Konferenciju “Re-boot Europe” organizovali su od 16. do 21. jula OFAJ/DFJW (Nemačko-francuska kancelarija mladih), Regionalna kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana, Inicijativa mladih za ljudska prava, i partnerske organizacije iz Francuske i Nemačke uz podršku nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Učesnice i učesnici konferencije bili su mladi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Attachments