Trening za mlade aktiviste/kinje, političare/ke, studente/kinje i istoričare/ke pod nazivom “Prakse sećanja na genocid u Srebrenici” održan je između 23. i 25. aprila putem Zoom platforme. Trening je održan u hibridnoj formi pri čemu su učesnici bili online, dok su predavači bili u Endžio habu, gde je njihovo predavanje snimano i strimovano pute Zoom-a. Treningu je prisustvovalo 20 mladih, među kojima su i tri člana PYN mreže – jedan iz Bosne i Hercegovina i dva iz Srbije.

Prvog dana treninga, Fiona Jelići i Maja Žilić iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) su na uvodnoj sesiji pozdravile učesnike, a zatim je Mina Vidaković iz Sense agencije održala predavanje na temu Kontekst genocida u Srebrenici.

Drugog dana treninga mladima su se predstavila tri predavača: Ivan Jovanović iz Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) je govorio o pravnom aspektu, a Marko Milosavljević (YIHR Srbija) je pokušao da objasni odnos države Srbije i njenog društva prema genocidu u Srebrenici. Dan je završen konstruktivnim i emotivnim razgovorom sa Jasnom Đuričić, glavnom glumicom u filmu Quo vadis, Aida? Nominovanom za Oskara 2021. Godine.

Trećeg dana treninga bavili smo se teorijama zavere i ženskom perspektivom. Nemanja Stjepanović iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove razbio je oko 10 mitova izgrađenih oko genocida u Srebrenici, mahom od strane onih koji negiraju genocid. Sabina Husić iz organizacije Medica Zenica govorila je o životu žena nakon genocida i svojim iskustvima u radu sa žrtvama seksualnog nasilja.