Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zahteva od Ministarstva prosvete da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorke OŠ „Đura Jakšić“ u Kaću zbog učešća osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića na javnom času, koji je ova škola organiziovala 20. aprila na temu „Košare: Priče heroja“ u hali ove škole. Prema pisanju dnevnog lista „Politika“ i video reportaže portala „Gradske info“, na javnom času govorio je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Zato pozivamo odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada da iniciraju opoziv gradonačelnika jer je svojim prisustvom podržao učešće Pavkovića na ovom događaju i normalizovao predstavljanje ratnog zločinca kao heroja pred publikom među kojom su bili i đaci osnovne škole.

Nebojša Pavković je za vreme rata na Kosovu bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije. Pravosnažno je osuđen pred MKSJ na zatvorsku kaznu od 22 godine, za zločine protiv čovečnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine. Pavković je odgovoran za deportacije, druga nehumana dela (prisilno premeštanje), ubistva i progon kao zločina protiv čovečnosti i krivična dela ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pavković služi kaznu zatvora u Finskoj. Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju 2022. godine odbio zahtev Pavkovića za prevremeno puštanje na slobodu zbog „velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije“.

Vlasti u Srbiji predvođene Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić godinama kontinuirano uvode revizionističke politike i poricanje ratnih zločina u institucije. U aprilu 2019. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, predstavljena je knjiga „Ratni dnevnik komandana Treće Armije VJ – Treća Armija u zagrljaju Milosrdnog anđela“ Nebojše Pavkovića, koji se prisutnima obratio video zapisom iz zatvora. Pavkovićeva knjiga je samo jedna od publikacija edicije „Ratnik” koju je Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je bio Aleksandar Vulin, izdalo 2018. godine i iste godine u oktobru prvi put predstavilo na Sajmu knjiga. Marta 2020. godine, intervju Pavkovića za portal Vesti u kome je pohvalio Aleksandra Vučića kako “pravi modernu vojsku” od tada do danas se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane. 

Podećamo da smo prošle godine nakon raspirivanja nacionalne mržnje u OŠ “Vasa Stajić”, takođe u Novom Sadu, pozvali Ministarstvo prosvete da reaguje nakon čega je najavljen stručno- pedagoški nadzor i utvrđivanje odgovornosti zaposlenih od strane pokrajinske inspekcije. Početkom maja ove godine, Republička prosvetna inspekcija je u slučaju promocije Kristijana Golubovića, osuđivanog za više krivičnih dela, u OŠ “Đura Jakšić” u Beogradu, utvrdila  nezakonitosti u radu direktora škole i obavestila ministra da su se stekli uslovi za razrešenje direktora primenom člana 128 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.  YIHR Srbija smatra da je nedopustivo da se obrazovne institucije zloupotrebljavaju na ovaj način i koriste za promociju ratnih zločinaca.

PHOTO: Press sluzba grada Novog Sada