Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut në Serbi (YIHR Serbia) kërkon nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Zhvillimit Teknologjik që të përcaktojë përgjegjësinë e Verica Letić, drejtoreshës së shkollës fillore “Đura Jakšić” në Kaç, për pjesëmarrjen e të dënuarit për krime lufte, Nebojša Pavković në një orë publike të organizuar nga kjo shkollë më 20 prill me temën “Koshare: Tregime të heronjve” në sallën e kësaj shkolle. Sipas të përditshmes “Politika” dhe video-raportit të portalit “Gradske info”, në këtë ngjarje publike ka folur edhe kryetari i komunës së Novi Sadit, Milan Đurić. Prandaj u bëjmë thirrje grupeve të këshilltarëve në Kuvendin e qytetit të Novi Sadit që të iniciojnë shkarkimin e kryetarit të komunës, sepse prania e tij mbështeti pjesëmarrjen e Pavković në këtë ngjarje dhe normalizoi paraqitjen e një krimineli lufte si hero para një audience që përfshinte nxënës/e të shkollave fillore.

Gjatë luftës në Kosovë, Nebojša Pavković ishte komandant i Armatës së Tretë të Ushtrisë Jugosllave. Ai u dënua ligjërisht para Tribunalit të Hagës me 22 vjet burg për krime kundër njerëzimit kundër shqiptarëve në Kosovë në vitin 1999. Pavković është përgjegjës për deportime, akte të tjera çnjerëzore (transferim me forcë), vrasje dhe persekutim si krime kundër njerëzimit dhe vepra penale të vrasjes si shkelje e ligjeve dhe zakoneve të luftës.

Pavković po vuan dënimin me burg në Finlandë. Në maj 2022, Mekanizmi Ndërkombëtar i Mbetur për Gjykatat Penale hodhi poshtë kërkesën e Pavkoviçit për lirim të parakohshëm për shkak të “peshës së madhe të krimeve të tij dhe mungesës së rehabilitimit”.

Autoritetet në Serbi, të udhëhequra nga Aleksandar Vuçiq dhe Ana Brnabić, kanë futur vazhdimisht në institucione politika revizioniste dhe mohim të krimeve të luftës për vite me radhë. Në prill 2019, në Shtëpinë e Forcave të Armatosura të Serbisë në Beograd, nën kujdesin e Ministrisë së Mbrojtjes, u botua libri “Ditari i Luftës i Komandantit të Ushtrisë së Tretë të YA – Armata e Tretë në Përqafimin e Engjëllit të Mëshirshëm” nga Nebojša Pavković i cili iu drejtua publikut me një video nga burgu. Libri i Pavković është vetëm një nga botimet e edicionit “Luftëtari”, botuar nga Ministria e Mbrojtjes, me Aleksandar Vulin në krye, në vitin 2018 dhe u prezantua për herë të parë në Panairin e Librit në tetor të po atij viti. Në mars 2020, intervista e Nebojša Pavković për portalin Vesti, në të cilën ai lavdëroi Aleksandar Vuçiqin për “krijimin e një ushtrie moderne”, është publikuar që atëherë në faqen zyrtare të Ministrisë së Mbrojtjes.

Kujtojmë gjithashtu se vitin e kaluar, pas nxitjes së urrejtjes nacionaliste në shkollën fillore “Vasa Stajić,” në Novi Sad, i kemi bërë thirrje Ministrisë së Arsimit që të reagojë, pas së cilës mbikëqyrja profesionale-pedagogjike dhe përcaktimi i përgjegjësisë së punonjësit nga inspeksioni krahinor u njoftua. Në fillim të majit të këtij viti, me rastin e gradimit të Kristijan Golubović, i dënuar për disa vepra penale, në shkollën fillore “Đura Jakšić” në Beograd, Inspektorati i Arsimit konstatoi paligjshmëri në punën e drejtorit të shkollës dhe e informoi ministrin se janë plotësuar kushtet për shkarkimin e drejtorit në bazë të nenit 128 të Ligjit për Bazat e Sistemit Arsimor. YIHR Serbia beson se është e papranueshme që institucionet arsimore të keqpërdoren në këtë mënyrë dhe të përdoren për të promovuar kriminelët e luftës.

FOTO: Press sluzba grada Novog Sada