Toplički upravni okrug Republike Srbije je 19. juna 2023. godine obavestio javnost da će dobitnik ovogodišnje povelje “Car Lazar” koju 28. juna, na Vidovdan, dodeljuje ova institucija Vlade Srbije, biti ratni zločinac Vladimir Lazarević.

Toplički okrug dodeljuje povelje zaslužnim pojedincima i institucijama u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se održava 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Zabrinjavajuća je praksa državnih institucija Srbije da dodeljuju odlikovanja osuđenim ratnim zločincima, uključujući i ovogodišnju povelju “Car Lazar”. Ovu odluku vidimo kao podršku nasilju i politici zločina. Borba protiv nasilja u Srbiji podrazumeva poštovanje ljudskog života i preuzimanje odgovornosti za počinjeno nasilje, posebno kada su državne institucije činile ratne zločine. Državnim priznanjem ratnom zločincu, vlast u Srbiji ponižava porodice žrtava sa Kosova, od kojih mnoge do danas nisu našle posmrtne ostatke svojih najbližih.

Lazarevića je 2015. godine po izlasku iz zatvora, na aerodromu u Nišu dočekalo više ministara u Vladi pri čemu je tadašnji ministar pravosuđa, a danas ministar rada Nikola Selaković, izjavio da je Lazarević “uzor mladima”. Sa skoro identičnim obrazloženjem ministra Selakovića, Toplički upravni okrug najavio je dodelu povelje Lazareviću za 28. jun, ističući da je on “pravi primer mlađim generacijama kako se bori i brani svoja zemlja”.  

Uz Nebojšu Pavkovića, Lazarević je bio jedan od autora knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane u okviru edicije “Ratnik” 2018. godine. U avgustu 2021. godine niška opština Pantelej, proglasila je Lazarevića počasnim građaninom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u skupštinskoj raspravi 2. februara ove godine nazvao Lazarevića “velikim srpskim herojem”. Vladimir Lazarević je bio prisutan na skupu “Srbija nade” u organizaciji Srpske napredne stranke 26. maja ove godine u Beogradu.