Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava danas su simboličnom akcijom polaganja cveća ispred ulaza u ambasadu Belorusije u Beogradu izrazili podršku građanima Belorusije i poručili da nema prijateljstva sa Lukašenkom koji žrtvuje živote i slobode građana kako bi zauvek opstao na vlasti.

Demokratska društva u Belorusiju gledaju kao “poslednju evropsku diktaturu” i jednoglasno osuđuju krađu izbora i brutalno nasilje policijskih snaga tokom protesta nakon izbora. Aktivisti za ljudska prava iz Srbije se pridružuju, i šalju jasnu poruku podrške i solidarnosti građanima i građankama Belorusije koji se decenijama bore za demokratiju.

Sramota nas je kada predsednik Vučić kaže da je Lukašenko “jedan od retkih prijatelja Srbije”. Prijateljstva u životu, ali i u međunarodnim odnosima se grade na zajedničkim vrednostima, a mi nemamo ništa zajedničko sa Lukašenkom.

Naši prijatelji i saborci su oni građani i građanke Belorusije koji se bore za mir, demokratiju, ljudska prava i slobode, slobodne izbore i vladavinu prava. Nema prijateljstva sa onima koji žrtvuju tuđe živote i slobode kako bi opstali zauvek na vlasti.

Od predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije zahtevamo da se otkažu najavljeni susret Vučića i Lukašenka i najavljene zajedničke vojne vežbe, kao i da se pridruže međunarodnoj inicijativi pod vođstvom Evropske unije i njenih država članica da se pronađe demokratski, mirni izlaz iz krize koja je uzrokovana falsifikovanjem izbornih rezultata na beloruskim izborima.