Pismo podrške Inicijative mladih za ljudska prava Vijeću Mladih Grada Tuzla povodom protesta protiv negiranja zločina na Kapiji.

Poštovani i dragi,

Mi kao generacije mirovnih aktivista i aktivisktinja Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije koji godinama dolaze u Tuzlu kako povodom obeležavanja zločina na Kapiji 25. maja, tako i zbog novih veza koje smo ostvarili,  imamo dužnost da punog srca podržimo napor Vijeća mladih grada Tuzla u da se glasno i jasno suprotstave negiranju zločina na Kapji, zbog novih pokušaja Ministarstva odbrane Srbije da zaštiti Novaka Đukića promocijom knjige Ilije Brankovića i osuđenog ratnog zločinca predstavi tragičarem, a žrtve zločina samoubicama.

Veze koje smo ostvarili u programima razmena između mladih iz BiH i Srbije, ličnim prijateljstvima i ljubavima u Tuzli, dokazuju da zločinci i ratni huškači ipak nisu uspeli u svojoj nameri da potpuno razdvoje društva i narode u bivšoj Jugoslaviji.

Od svog nastanka do danas, Inicijativa se bori za iste vrednosti. Borimo se za mir u regionu, ne samo kao odsustvo rata, nego kao trajni proces koji podrazumeva suočavanje sa prošlošću i permanentnu saradnju zemalja i ljudi u regionu. Ne pristajemo na ratnohuškačku politiku i ratne zločince u javnom prostoru. Insistiramo na poštovanju utvrđenih činjenica, kao i pravnoj ali i moralnoj osudi odgovornih. Obrazujemo i upoznajemo mlade ljude iz regiona sa ratnim nasleđem, vodeći dijalog o perspektivama demokratskog razvoja naših društava. Svesni da bez građanskog aktivizma nema demokratije, štitimo ljudska prava i ne damo osvojene slobode.

Shodno tome, mladima Tuzle i ovom prilikom želimo reći da u svojoj borbi za iste vrednosti nisu sami i da mogu računati na još jedan glas mladih iz Srbije.