U nastavku možete pročitati otvoreno pismo koje je Inicijativa uputila poslanicama i poslanicima Narodne Skupštine uoči 11. jula – obeležavanja srebreničkog genocida.

Poštovani/a poslaniče/ce Narodne skupštine Republike Srbije,

Unutar srpskog društva još uvek postoje jake tendencije osporavanja i negacije sudski utvrđenih činjenica, pa i otvorenog poricanja genocida. Civilno društvo je proteklih 20 godina bilo na prvoj liniji odbrane civilizacijskih vrednosti i borbe za društvo u kome su mir i antifašizam temeljne vrednosti. Stoga je važno da danas vi, kao direktni narodni predstavnici, pružite institucionalnu podršku naporima koje organizacije civilnog društva ulažu u sećanje na zločine počinjene devedesetih godina.  

Zato vas, narodne poslanice i narodne poslanike, pozivamo da 11. jula:

1. U Narodnoj skupštini Republike Srbije održite komemorativnu sednicu posvećenu žrtvama najvećeg zločina izvršenog na tlu Evrope nakon II svetskog rata;

2. Poput vaših evropskih kolega, usvojite Deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici i negiranju zločina po ugledu na deklaraciju koju je prošle godine usvojio Evropski parlament;

3. Ispred Skupštine dođete i zapalite sveće odajući počast žrtvama genocida.

U Srebrenici je u nekoliko dana jula 1995. ubijeno više od 8.000 ljudi kao rezultat organizovanog napada od strane Vojske Republike Srpske koja je zauzela zonu pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Time je ostvaren plan srpskog rukovodstva u Bosni i Hercegovini ustanovljen još 1992. godine kao šest strateških ciljeva srpskog naroda, među kojima i da “Drina više ne bude granica između dva svijeta,” sa snovima o etnički čistom Podrinju. Ubrzo će to postati stvarnost pod komandom Ratka Mladića koji je izdao naredbu da se ubiju svi muškarci sa područja Srebrenice koji im “dopadnu šaka“ – kako zarobljenici, tako i svi oni koje uhvate iz bega prema Tuzli.

Ove činjenice su utvrđene pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a potvrđene su i presudom Međunarodnog suda pravde iz 2007. u slučaju BiH protiv Srbije, utvrdivši da je u Srebrenici izvršen genocid nad bosanskim Muslimanima, a Srbija oglašena krivom zato što ništa nije uradila da to spreči kao i zato što nije izručila osumnjičene za ova dela međunarodnom sudu.

Inicijativa mladih za ljudska prava Vas poziva da učestvujete u komemoraciji 21. godišnjice genocida u Srebrenici koja će biti obeležena 11. jula u Beogradu. Cilj komemoracije genocida u Srebrenici je odavanje počasti više od 8.000 žrtava. Važno je i da tog dana pošaljemo jasnu poruku da smo spremni da se suočimo sa zločinima koji su počinjeni u naše ime i procesuiramo sve izvršioce kako bismo sprečili da se takav zločin više ikada dogodi.

Nema laži koja može da nas sakrije. Nemamo šta da čuvamo osim svoje budućnosti. Nemamo više gde da se sklanjamo pred zlom. Zbog svega što nam je vredno. Zbog svega na šta smo ponosni. Zbog svega što smo bili i što želimo da budemo. Ovog 11. jula budite deo onih koji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici pokazujući da zločini nisu vrednost Srbije kakvu želimo.