fbpx

Panel diskusija „Značaj rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici”

10h
24.04.2024 -
Medija centar Beograd

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji vas poziva da prisustvujete panel diskusiji pod nazivom „Značaj rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici” koja će se održati u sredu, 24. aprila od 10h u Medija centru u Beogradu (Terazije broj 3, II sprat, velika sala). Na kraju panela, YIHR će predstaviti zahtev vršiocu dužnosti predsednika Vlade Srbije, Ivici Dačiću povodom glasanja Srbije na Generalnoj skupštini UN-a.  

Odnos Srbije prema genocidu u Srebrenici ostaje ključno političko pitanje. Ovo pitanje je test za druga važna pitanja našeg društva. Kroz odgovor na njega, vidi se da li u Srbiji ima vladavine prava, da li je Srbija demokratija i da li vlasti u Srbiji štite slobode građana i žele Srbiju u Evropskoj uniji. 

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji i bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska nacrt rezolucije Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenci koju su početkom aprila podneli Nemačka i Ruanda dočekali su sa rezignacijom, što je pokrenulo novu kampanju relativizacije sudski utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici. Ovog puta poricanje genocida je osnovno sredstvo za proizvodnju starih i novih strahova – kreiranje stigme „genocidnog naroda”, plaćanje ratne odštete i novi razlog za „samostalnost” Republike Srpske. 

Mnoge neistinite tvrdnje prezentovane su kao činjenice, a važna pitanja su ostala bez odgovora.

  • Šta je suštinski značaj rezolucije Generalne skupštine UN-a po porodice žrtava i preživele, koje su pravne a koje političke i moralne posledice po Srbiju i BiH zbog glasanja za i protiv ove rezolucije? 
  • Na koji način sadržaj rezolucije može biti pretočen u zagovaranje političkih partija, aktivnosti obrazovnih institucija i interesovanje celog društva? 
  • Zbog čega se i posle 20 godina od presude za genocid u slučaju Krstić, u Srbiji svakodnevno i lako relativizuje zločin bez obzira što ga poricatelji opisuju „teškim”?

Na ova i druga pitanja, naši/e govornici/ce će pokušati da daju odgovore sa ciljem da se otvori šira, argumentovana rasprava o odnosu države Srbije prema genocidu u istočnoj BiH. Na panelu će govoriti:

  • Almasa Salihović, Memorijalni centar Srebrenica 
  • Relja Radović, advokat 
  • Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG)  

Moderator: Vanja Đurđić, koordinator programa YIHR

Zvanični jezik događaja je srpski. 

Molimo Vas da Vaše prisustvo potvrdite putem mejla: [email protected]

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije