Dvanaestoro mladih iz Srbije je imalo priliku da učestvuje na radionici „Nacionalistički narativi i zakopana istorija“ koja se održala u Beogradu 28. i 29. avgusta 2023. godine, i da zajedno sa svojim vršnjacima čuju činjenice o odnosu Srbije i Kosova, kako pre i tokom rata, tako i o posleratnom odnosu. 

Prvo predavanje koje su učesnici i učesnice imale priliku da slušaju održala je Auljona Halimi, aktivistkinja, rodom iz Preševske doline. Od Auljone, mladi su mogli da čuju o svakodnevnim problemima i diskriminaciji sa kojom se susreću Albanci koji su rođeni u Srbiji, kao što su govor mržnje, pasivizacija prebivališta i problemi sa jezikom i nastavom na albanskom.

Nakon toga, učesnici/ce su imali priliku da slušaju predavanje koje su održali Jovana Kolarić i Vanja Đurđić iz Inicijative mladih za ljudska prava, o mitovima vezanim za Kosovo koji su postali duboko ukorenjeni i opšte prihvaćeni u širom srpskom društvu. Takođe su imali prilike da čuju o nedostatku memorijalizacije zločina i institucionalne volje da se obeleže mesta stradanja i zakopavanja kosovskih Albanaca na teritoriji Srbije, što im je ilustrovano kroz primer operacije „Dubina 2“.

„Nedostatkom memorijalizacije i zaborav na zločin, stradalima i njihovim porodicama se ponovo i stalno nanosi bol i patnja koja nikada ne prolazi“ rekao je Vanja Đurđić učesnicima/cama radionice, kao jedan od glavnih razloga zašto su memorijalizacija i priznavanje zločina bitni.

Prvi dan je završen predavanjem Naim Lea Beširija iz Instituta za evropske poslove, koji je mladima predstavio sliku odnosa Srbije i Kosova u 21. veku.

„U Srbiji, u nacionalističkim krugovima, se samo priča o Kosovu kao gubitku 15 posto teritorije, ali niko ne priča o ljudima koji tamo i žive“ rekao je Naim Leo Beširi, pričajući o narativu koji postoji u određenim krugovima u Srbiji.

Drugi dan, učesnici su imali priliku da posete Batajnicu, i naselje „13. maj“ gde je 2001. godine otkrivena najveća masovna grobnica na teritoriji Srbije. Tu su imali priliku čuju kako se odvijala operacija „Dubina 2“ tokom koje su leševi bili dovezeni u Batajnicu, ko su bili organizatori i odgovorna lica, broj nađenih ljudi na lokalitetu kao i nedostatak sudskih istraga povodom ovog slučaja.

„Niti jedna optužnica pred srpskim sudovima nije podignuta po pitanju prenosa i zakopavanja tela kosovskih Albanaca stradalih na Kosovu, iako su različite organizacije civilnog društva podnosile krivične prijave“ rekla je Jovana Kolarić, kao odgovor na pitanje jedne učesnice da li je neko krivično odgovarao za operaciju „Dubinu 2“.

Luka Božović iz Inicijative mladih za ljudska prava je održao radionicu sa učesnicima gde su imali priliku da gde su učesnici podsticani da zamisle kako bi izgledao konačan dogovor između Srbije i Kosova i koji su koraci potrebni kako bi do njega došlo, kao i šta je to što bi oni sami mogli da urade kako bi do konačnog sporazuma i došlo.   

Finansirano od strane Evropske unije.