Od 2. do 8. oktobra 2021. godine u Endžio habu, održana je Tematska nedelja posvećena borbi protiv seksualnog nasilja u ratu.

Otvaranjem izložbe „Progovara(j)mo“ Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva u prostorijama Endžio hab-a u Beogradu, 2. oktobra 2021. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava otvorila je Tematsku nedelju posvećenu borbi protiv seksualnog nasilja u ratu. Pored izložbe, u okviru Tematske nedelje organizovane su i panel diskusije, promocije knjiga i projekcije filmova, u cilju podsećanja javnosti u Srbiji na problem seksualnog nasilja u ratu i potrebe preživelih.

Kroz lične priče, eksponate i isečke iz videosvedočenja, kao i radove nastale tokom radionice mapiranja tela, izložba “Progovara(j)mo” prikazuje iskustva žena koje su preživele ratno seksualno nasilje i dece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini.

Drugog dana Tematske nedelje organizovana je projekcija filma „Za one koji ne mogu da govore“ rediteljke Jasmile Žbanić, a 4. oktobra promocija knjige „Žena u okupiranoj Srbiji (1941 – 1944)“ autorke Ljubinke Škodrić. Fokus razgovora bio je na položaju žena u Drugom svetskom ratu i, posebno, na problemu seksualnog nasilja koje su doživljavale.

Četvrtog dana Tematske nedelje (5. oktobar) organizovana je diskusija „Rat se nastavio drugim sredstvima – gde je antiratni otpor danas?“ u kojoj su učestvovale Staša Zajović iz Žena u crnom, Gizela Štanjo Tot, novinarka Mađar So iz Novog Sada, Ljiljana Spasić, aktivistkinja Građanske akcije iz Pančeva i Anđelija Vučurević, mirovna aktivistkinja iz Novog Sada. Učesnice su razgovarale o procesu tranzicione pravde u Srbiji, preprekama za njeno dostizanje, nepostignutim ciljevima i odgovornosti civilnog društva. 

Narednoj diskusiji, 7. oktobra, pod nazivom „Problem seksualnog nasilja u ratu u Srbiji iz ugla institucija i javnosti“ prethodila je projekcija filma „Sjećaš li se mene u ropstvu?“ autorke Ane Manojlović (Radio Televizija Srbije). Pored Ane Manojlović, na panelu je govorila i Divna Prusac, novinarka iz Nezavisnog društva novinara Srbije, te su zajedno ponudile odgovore na pitanja kako mediji mogu uticati na kulturu sećanja i odgovornosti, te na pravedniji odnos društva prema problemu seksualnog nasilja u ratu. Uz njih, na panelu je o krivičnopravnim procesima za ove zločine pred nacionalnim institucijama govorila i Ivana Žanić, direktorka Fonda za humanitarno pravo koja je posebno istakla probleme mizoginije, nacionalizma i nerazumevanja traume seksualnog nasilja u okviru ovih procesa. Razgovor je vodila Sanja Pavlović, aktivistkinja iz Autonomnog ženskog centra. 

Poslednjeg dana Tematske nedelje, 8. oktobra, aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava i Autonomnog ženskog centra organizovale su proslavu 30-godišnjice postojanja Žena u crnom uz emitovanje kratkih video zapisa o akcijama posvećenim problemu ratnog silovanja. Proslavi su prisustvovale i aktivistkinje, kao i žene preživele ratne zločine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.