Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji poziva medije i zainteresovanu javnost da prisustvuju nizu događaja u okviru tematske nedelje posvećene žrtvama seksualnog nasilja u ratu, a koji se održava u našem Endžio Habu (Dobračina 4) do petka, 8 oktobra. Podsetimo, tematska nedelja je započela u subotu 2. oktobra svečanim otvaranjem izložbe Muzeja ratnog djetinjstva… View Article

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji poziva medije i zainteresovanu javnost da prisustvuju nizu događaja u okviru tematske nedelje posvećene žrtvama seksualnog nasilja u ratu, a koji se održava u našem Endžio Habu (Dobračina 4) do petka, 8 oktobra. Podsetimo, tematska nedelja je započela u subotu 2. oktobra svečanim otvaranjem izložbe Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva pod nazivom “Progovara(j)mo” koja prikazuje iskustva žena koje su preživele ratno seksualno nasilje i dece rođene zbog rata u BiH.

U nedelju, 3. oktobra program je nastavljen projekcijom igranog filma Jasmile Žbanić “Za one koje ne mogu da govore” koji govori o otkriću australijske umetnice Kym Vercoe, koja posećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi Na Drini ćuprija Ive Andrića, ne znajući za sistematsko mučenje i seksualno zlostavljanje u hotelu “Vilina Vlas” u ovom gradu. 

Program tematske nedelje u narednim danima:  

Ponedeljak / 18:00 / Endžio Hab 

Promocija knjige “Žena u okupiranoj Srbiji (1941-1944)” istoričarke Ljubinke Škodrić 

Utorak / 18:00 / Endžio Hab

Panel diskusija “Rat se nastavio drugim sredstvima: Gde je antiratni otpor danas?”

Govornice: 

  • Gizela Štanjo Tot, novinarka Mađar So, Novi Sad
  • Ljiljana Spasić, aktivistkinja Građanske akcije, Pančevo

Moderatorka: Staša Zajović, Žene u crnom 

Četvrtak / 18:00 / Endžio Hab 

Projekcija filma “Sećaš li se mene u ropstvu?” autorke Ane Manojlović (RTS)

Četvrtak / 18:30 / Endžio Hab

Panel diskusija “Problem seksualnog nasilja u ratu u Srbiji iz ugla institucija i javnosti

Govornice:

  • Ivana Žanić, Fond za humanitarno pravo
  • Ana Manojlović, Radiotelevizija Srbije, autorka filma “Sjećaš li se mene u ropstvu”
  • Divna Prusac, Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Moderatorka: Sanja Pavlović, Autonomni ženski centar

Izložba “Progovara(j)mo” Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je tokom cele nedelje, zaključno sa petkom (8. oktobar) od 11:00 do 19:00 uz vođenje kustoskinje. Izložba “Progovara(j)mo” Muzeja ratnog djetinjstva producirana je u saradnji sa organizacijom Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade i Udruženjem PSIHOLAB.

Ulaz na sve događaje u okviru tematske nedelje je slobodan i održavaju se u skladu sa merama Vlade Republike Srbije u borbi protiv širenja pandemije virusa COVID-19. 

Tematska nedelja deo je Globalnog programa “Pojačavanje glasova žena pogođenih seksualnim nasiljem u ratovima na zapadnom Balkanu – kao doprinos kulturi suočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu” koji realizujemo u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Ženama u crnom, a koja se finansira sredstvima Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, i uz podršku medica mondiale i Engagement Global.