Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zahteva od nadležnih državnih organa da procesuiraju sve one koji prete Nataši Kandić, a od predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije očekujemo da se oglase tim povodom i osude kampanju mržnje koju prati antialbanski ksenofobični folklor.

Očekujemo od pravosudnih organa Srbije da pored govora mržnje iz novinskih članaka, istraže i kako je moguće da organizacija “Zavetnici” bude pešadija kampanje govora mržnje i lepi plakate na ulaz u Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu, označavajući Natašu Kandić kao izdajnicu. Poražavajuća je činjenica da policija nije ni izašla na uviđaj iako je od organizacija iz Kuće ljudskih prava i demokratije bila pozvana. Podsećamo, Fond za humanitarno pravo kao i Nataša Kandić su u velikoj meri doprineli pravdi u rasvetljavanju ratnih zločina (što bi trebalo da je primarni posao tužilaštva), a pravosudni organi bi morali da u ovom slučaju kao i u drugim da postupaju prema slovu zakona.

Osuda pretnji i podrška Nataši Kandić od strane predsednice Vlade i predsednika Republike su jedini mogući i odgovorni državnički potezi ukoliko je politika ove države, kako je to nebrojano puta rečeno, politika mira i stabilnosti u regionu. Politika negiranja zločina od strane države Srbije, morala bi da bude prekinuta makar osudom pretnji prema osobi koja je toliko doprinela rasvetljavanju ratnih zločina baveći se isključivo žrtvama onda kada se o tome najstrože ćutalo.

Umesto da se podrži kandidatura za veliko priznanje koje predstavlja nagradu za 25 godina istrajnog rada na dokumentovanju zločina, Natašu Kandić, kao mnogo puta do sada, tabloidi ponižavaju tekstovima u kojima navode da je “dala podršku teroristima”, nazivaju je “šiptarijom” i daju prostor Vojislavu Šešelju koji se oglasio izjavom “Kandićka je za kolac”.

Inicijativa najoštrije osuđuje pretnje i govor mržnje prema Nataši Kandić u tekstovima današnjih izdanja novina, u kojima prednjače “Večernje Novosti”, “Informer” i “Srpski telegraf”, kao i lepljenje plakata na Kuću ljudskih prava i demokratije od strane Srpskog sabora “Zavetnici”. Podsetimo, Predsednik Helsinškog komiteta u SAD kongresmen Rodžer Viker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel nominovali su osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.