Inicijativa mladih za ljudska prava se zahvaljuje svim građanima, javnim ličnostima, aktivistima, političkim organizacijama i organizacijama civilnog društva iz Srbije i regiona na porukama podrške, kao i medijima na istinitom i profesionalnom izveštavanju u danima pre i nakon zabrane festivala ,,Mirëdita, dobar dan!”.

Nakon proteklih nekoliko dana, koji su ponovo ukazali na zabrinjavajući trend političkog i verbalnog nasilja, kao i na niz ozbiljnih pretnji upućenih neistomišljenicima od strane države Srbije, njenih institucija i desničarskih grupa i huligana, tim Inicijative mladih za ljudska prava želi da se zahvali svima vama koji ste nas podržali u ovim teškim vremenima i stali u odbranu festivala ,,Mirëdita, dobar dan!” i svih nas koji se borimo za lepšu Srbiju, onu koja neguje regionalnu saradnju i radi na procesu pomirenja.

Hvala organizacijama civilnog društva iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i sa Kosova – kojih je gotovo stotinu – što su nam poslale snažnu podršku i osudile protivustavnu naredbu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kojom se zabranjuje ,,Mirëdita, dobar dan!”. Ove brojne i glasne reakcije iz čitavog regiona jasan su pokazatelj budućnosti kakvu gradimo već 20 godina, a koja se zasniva na solidarnosti, dijalogu i saradnji.

Zahvalni smo i našim kolegama_ginicama, aktivistima_kinjama, građanima_kama, javnim ličnostima, umetnicima_cama, stručnjacima_kinjama iz različitih oblasti, kao i mnogim organizacijama civilnog društva i političkim strankama iz Srbije, koji su stali u odbranu slobode, pomirenja i dobrosusedskih odnosa. Hvala im na njihovoj javnoj podršci, kao i na pomoći koji su nam pružili u našoj borbi protiv medijske hajke u trenucima kada je naš tim bio preopterećen.

Takođe želimo da se zahvalimo i svim medijima u Srbiji i regionu koji su objektivno i nepristrasno izveštavali o festivalu i pretnjama koje smo dobili. Hvala vam što ste pomogli da se čuje glas onih koji, za razliku od države Srbije, istinski doprinose jačanju regionalne saradnje i izgradnji mira u regionu. Zahvaljujući vama, uspeli smo da stanemo na put dezinformacijama i nastavimo da govorimo o sadržaju festivala ,,Mirëdita, dobar dan!”, koji je od svog prvog izdanja 2014. godine predano posvećen normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kroz predstavljanje kulturne scene Srbije u Prištini i umetničkih dela kosovskih autora_ki u Beogradu.

U ovim teškim danima, kada smo dobijali pretnje bombom i kada su na društvenim mrežama kružile slike nasilnika spremnih da koriste hladno oružje kako bi se obračunali sa nama, podrška je došla i od predstavnika 11 ambasada u Srbiji, među kojima su i predstavnici zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Reakcije na zabranu festivala stigle su i od potparola Evropske komisije, Delegacije EU u Srbiji i OSCE/ODIHR koji su snažno podržali Inicijativu i pozvali vlasti u Srbiji da poštuju fundamentalna prava i garantuju bezbednost onih koji ta prava brane.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative i Integra ne odustaju od organizacije festivala ,,Mirëdita, dobar dan!” u narednim godinama. Nastavićemo da se borimo se za to da umetnost, kultura, zagovaranje i poštovanja ljudskih prava i javna debata uvek imaju primat nad nacionalizmom, huliganstvom i jednoumljem, kao i za to da umetnici, aktivisti i borci za ljudska prava sa Kosova uvek budu dobrodošli bilo gde u Srbiji. Ne zaboravimo na to da protiv festivala ,,Mirëdita, dobar dan!” nisu ustali građani i građanke Srbije, već huligani i desničarske grupe kojima je to dopustila država Srbija.

Beskrajno zahvalna,
Vaša Inicijativa