Mi dole potpisane organizacije civilnog društva ukazujemo na nedopustivo kršenje ljudskih prava  svih građana i građanki Srbije u čitavom izbornom procesu sprovedenom u Srbiji, od trenutka  raspisivanja vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 1. novembra 2023. godine, preko izbornih  radnji Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije za grad Beograd koje su potom usledile  i koje je kulminiralo u samom izbornom danu 17. decembra 2023. godine. 

Izbori koji su održani ne mogu se oceniti kao pošteni – a ni kao slobodni u odnosu na određeni broj  građana, te kao takvi ne mogu održavati stvarnu volju građana i građanki Srbije što posledično  podriva legitimitet institucija koje bi se na osnovu rezultata ovih izbora formirale, kao i legitimitet  svih budućih odluka koje bi one donosile. Ozbiljne neregularnosti, brojne zloupotrebe, kršenje  izbornih prava, pravila i procedura, izveštaji kontrolora izbora i materijali koji su dospeli u javnost pre  i tokom izbornog dana, problemi sa biračkim spiskovima i izbornim listama koje je Gradska izborna  komisija proglasila uprkos ozbiljnim sumnjama da su se zasnivale na falsifikovanim izjavama podrške  birača (čak 7 od ukupno 14 izbornih listi) potpuno su delegitimizovale izbore. 

Na neregularnosti tokom predizborne kampanje koje se sastoje u zloupotrebi javnih sredstava i  medija sa nacionalnom frekvencijom, apsolutnoj medijskoj dominaciji predsednika Srbije Aleksandra  Vučića i napadima na novinare i organizacije civilnog društva, ukazali su i međunarodni posmatrači  zajedničke posmatračke misije OEBS-a i ODIHR-a u kojima su se nalazili i predstavnici Evropskog  parlamenta i Saveta Evrope. Oni su i na sam dan glasanja uočili primere nedopustivog grupnog  glasanja, pritiske na birače i kupovinu glasova, falsifikovane glasačke listiće u kutijama i primere  takozvanih fantomskih birača.  

Iako izbori u jednom demokratskom društvu predstavljaju mehanizam kroz koji građani suverenost  prenose na svoje predstavnike u republičkim i lokalnim parlamentima, izbornim postupkom  obeleženim i gore navedenim nepravilnostima se jedino može zaključiti da je građanska suverenost u  Srbiji ukradena od građana. U ovakvoj situaciji, nereagovanje institucija na kršenja i zloupotrebe  prava i procedura vode poraznom zaključku da su građani prepušteni sami sebi i ulici u zaštiti svojih  prava i izgradnji institucija. Stoga i ne čudi što se nezadovoljni građani okupljaju na ulicama i – posredstvom svojih političkih prava na okupljanje i izražavanje – izražavaju ozbiljno neslaganje sa do  sad sprovedenim izbornim postupkom i kao nosioci suverenosti zahtevaju da Ustav i zakoni Srbije  važe za sve i da se moraju poštovati.  

Smatramo da na izborima održanim 17. decembra izborna volja građana nije poštovana i nadležne  institucije moraju razmotriti poništavanje i ponavljanje izbora na republičkom i lokalnom nivou u  uslovima u kojima će navedene nepravilnosti i neregularnosti biti otklonjene. Jedino će na taj način  institucije Srbije pokazati da poštuju princip vladavine prava i izbornu volju građana i građanki Srbije. 

ASTRA 
Atina NVO 
Autonomni ženski centar 
Beogradski centar za bezbednosnu politiku 
Beogradski centar za ljudska prava 
Centar za dostojanstven rad 
Centar za kulturnu dekomntaminaciju CZKD 
Centar za savremene politike 
Centar za pravosudna istraživanja Cepris 
CRTA
Evropski pokret u Srbiji 
FemPlatz 
Građanske inicijative 
Inicijativa mladih za ljudska prava 
Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S Novi optimizam 
PIN (Mreža psihosocijalnih inovacija) 
Slavko Ćuruvija Fondacija 
SOS Ženski centar 
Udruženje žena Peščanik
Yurom Centar
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije
Impuls Tutin
Žene za mir
Udrženje “Ženske studije i istraživanja” Novi Sad
Asocijacija”Mreža za evropski ženski lobi” Subotica