Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da sprovede profesionalnu istragu, kao i da tačno i blagovremeno informiše javnost u slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića koje se dogodilo u noći 21/22. maj u Priboju. Imajući u vidu da je osumnjičeni za ovo ubistvo policijski službenik, kao i da postoje sumnje da su mu u bekstvu pomogle tri osobe, nužno je da MUP i tužilaštvo osiguraju sprovođenje nepristrasne istrage u cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju.

S obzirom da je ovo drugi slučaj nasilja u Priboju u kojem su osumnjičeni pripadnici MUP-a u prethodne dve godine, pozivamo ovo ministarstvo da sprovede postupak unutrašnje kontrole nadležne policijske uprave u Priboju kako bi se ispitalo njeno funkcionisanje i mehanizmi prevencije. 

Dužnost MUP-a i Višeg javnog tužilaštva iz Užica je da što pre informišu javnost o rezultatima i statusu disciplinskih postupaka protiv pripadnika granične policije i istraga koje su pokrenute zbog etnički i verski motivisanog nasilja usmerenog protiv Bošnjaka u januaru 2022. godine u Priboju i Novom Pazaru.    

Dodatno zabrinjava činjenica da MUP nije ni potvrdio niti demantovao informacije koje su se pojavile u medijima nakon ubistva o bekstvu osumnjičenog iz zemlje. Poroznost granice sa Bosnom i Hercegovinom nije novost ali zabrinjava što je to postala činjenica na koju računaju osumnjičeni za teška krivična dela. Propusnost državne granice Srbije i neodgovornost MUP-a se najbolje ogleda u bekstvu optuženih za ratne zločine iz BiH u Srbiju poput slučaja Mirka Vrućinića, kao i u slučaju Rajka Kozline koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin ali je uspeo da pobegne van zemlje.  

Nakon niza etnički i verski motivisanih incidenata na području Priboja potrebno je učiniti sve da se poverenje kako među građanima, tako i između građana i institucija obnovi. Preduslov za to su delotvorna istraga i kažnjavanje odgovornih. 

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izražava saučešće porodici ubijenog Ervina Ćelahmetovića.