Grupa mladih aktivista i aktivistkinja iz više gradova u Srbiji posetila je 29. avgusta 2023. godine Batajnicu i naselje “13. maj” u čijoj blizini je lokacija gde su 2001. godine otkrivena 744 tela kosovskih Albanaca. 

Na ovoj lokaciji je 1999. godine bio lociran Centar za obuku Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) koji je i danas aktivan i pripada Direkciji policije. Unutar ovog kompleksa, kome pristup nije dozvoljen, nalazi se mesto gde je pronađena masovna grobnica. Aktivisti i aktivistkinje su kroz razgovor skrenuli pažnju na važnost memorijalizacije mesta stradanja, kao i inkluzivnu kulturu sećanja. 

Istraživačica Inicijative mladih za ljudska prava Jovana Kolarić je razgovarala sa aktivistima i aktivistkinjama i o operaciji skrivanja tela koja je nazvana „Dubina 2“ i objasnila im da su tela pronađena na tom lokalitetu dovožena sa različitih lokacija, a tu su ih preneli i zakopali pripadnici MUP-a i Državne bezbednosti tokom trajanja NATO bombardovanja. Na ovaj način državne strukture pokušale su da sakriju zločine koje su počinile srpske snage na Kosovu. Ona je aktiviste upoznala i sa nedostatkom sudskih postupaka pred domaćim sudovima koji bi odgovorne za ovaj zločin izveli pred lice pravde.

„Ljudi koji su učestvovali u ovoj operaciji se slobodno šetaju ulicama Srbije, neki su penzionisani ali mnogi od njih su i dalje u policiji, a neki čak predaju i na Kriminalističko-policijskom univerzitetu“ objasnila je Jovana Kolarić učesnicima.

Finansirano od strane Evropske Unije.