U periodu od 10. do 23. juna 14 učesnika i učesnica Regionalnog programa liderstva i mobilnosti mladih (RYLMP) boravilo je u Beogradu, gde su prisustvovali različitim radionicima i sastancima sa predstavnicima nevladinog i vladinog sektora. 

Tokom razmene u Beogradu, učesnici i učesnice iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije posetili su veliki broj organizacija civilnog sektora –  Fondaciju SHARE, Krovnu organizaciju mladih Srbije (KOMS), Centar za zelene politike, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Centar E8, ali i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Privrednu komoru Srbije, Nemačku saradnju (GIZ) i kancelariju Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Srbiji (RYCO). 

Učesnici_ce programa vreme su proveli i radeći na istraživanjima unutar mešovitih grupa: svaku grupu čine učesnici i učesnice iz različitih zemalja. Njihovi radovi tematizuju važne regionalne probleme poput: aktivizma mladih u okviru dualne tranzicije – zelene i digitalne; regionalne saradnje i evropskih integracija; migracije i poboljšanja mogućnosti zaposlenja i obrazovanja mladih. Sva istraživanja će biti predstavljena na završnoj konferenciji u oktobru u Tirani.

U razgovorima sa predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, učesnici i učesnice su imali priliku da diskutuju o važnim pitanjima poput učešća mladih u javnim politikama, njihovim pravima i mobilnosti unutar regiona, kao i o tržištu rada i implementaciji zelene agende u Srbiji. Tokom posete Fondaciji SHARE, čuli su o izazovima sa kojima se Srbija suočava u digitalnoj sferi, između ostalog i zbog odsustva adekvatne zakonske regulative. U razgovoru sa predstavnicima organizacije Centar E8, naučili su više o tome sa kojim se problemima na tržištu rada suočavaju mladi pripadnici_ce LGBTIQ zajednice u Srbiji. Učesnici i učesnice su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ostali uskraćeni za odgovore na pitanja o tome zašto se slučajevi kršenja ljudskih prava u Srbiji sporo rešavaju, uz objašnjenje da kompleksni i veliki problemi ne mogu da se reše odjednom. 

Amanda Kote, učesnica iz Albanije, kaže da iz Beograda nosi pozitivno iskustvo, i da su joj razgovori sa predstavnicima nevladinih organizacija i institucija bili veoma korisni. ,,Pored toga, interakcije i saradnja sa drugim učesnicima su bile neverovatno dragocene, obogatile su moje razumevanje i iskustvo. Uživala sam u svakom trenutku programa”. 

Osim sastanaka i rada na istraživačim projektima, učesnicima i učesnicama je bila organizovana i tura po Beogradu pod nazivom ,,Memory walk”, čiji je cilj bio predstavljanje mesta od kulturnog i političkog značaja koja se obično zanemaruju u obilasku grada iz političkih razloga.  Učesnici i učesnice su obišli istorijski važne lokacije u gradu i pritom kritički preisipitivali postojanje odnosno nepostojanje spomenika, kao i njihovu ulogu u izgradnji kolektivnih identieta. Tim Inicijative mladih za ljudska prava vodio je grupu učesnika programa od mesta odakle je pucano na predsednika Vlade Zorana Đinđića, zatim do spomenika žrtvama ratova devedesetih, spomenika Stefanu Nemanji, do zgrade Generalštaba koja je bombardovana 1999. godine, spomenika Dimitriju Tucoviću, kao i do parka na Slaviji u čijoj blizini je ubijen romski dečak Dušan Jovanović 1997. godine i za koji se aktivisti i organizacije poput Inicijative zalažu da ponese njegovo ime.  

Amanda Kote, učesnica iz Albanije, kaže da iz Beograda nosi pozitivno iskustvo, i da su joj razgovori sa predstavnicima nevladinih organizacija i institucija bili veoma korisni. ,,Pored toga, interakcije i saradnja sa drugim učesnicima su bile neverovatno dragocene, obogatile su moje razumevanje i iskustvo. Uživala sam u svakom trenutku programa”. 

Boravak u Beogradu organizovan je nakon studijskih poseta Tirani u aprilu i Skoplju u maju ove godine, gde su učesnici_ce takođe proveli dve nedelje. 

Program RYLMP se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Zapadni Balkan, Fondacija za otvoreno društvo za Albaniju, Fondacija za otvoreno društvo Severna Makedonija i Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji. RYMP zajednički sprovode SCiDEV, Inicijativa mladih za ljudska prava i Obrazovni omladinski forum (YEF).