U okviru festivala “Mesec ljudskih prava” Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) će u utorak 23. decembra u beogradskom Centru za kulturu “Božidarac” sa početkom u 19 časova organizovati razgovor sa Mirelom Priselac Remi iz benda Elemental i Markom Šelićem Marčelom. Ovaj razgovor o regionalnoj saradnji u oblasti kulture prethodiće koncertu hrvatskog sastava Elemental koji počinje u 20h.

Elemental i Marčelo su pioniri muzičke saradnje između Srbije i Hrvatske nakon poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ono po čemu su ovi umetnici poznati su njihovi tekstovi koje razumeju mladi u celom regionu. Razlog tome je relativno slična situacija u kojoj nove generacije u Srbiji i Hrvatskoj stasavaju. Rastrgani između prošlosti sa kojom se naše države nisu suočile i neizvesne budućnosti, oni često slede osobe i pokrete koji promovišu nasilje, šovinizam, netrpeljivost i ostale negativne modele ponašanja. Upravo te modele ovi muzičari kritikuju, boreći se protiv nasilja, korupcije, nacionalizma…

Ovaj događaj se realizuje kao završna aktivnost u okviru projekta prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske koji su Inicijative u Beogradu i Zagrebu realizovale u poslednjih godinu dana. Razgovoru sa Remi i Marčelom prisustvovaće više od 100 mladih iz Sombora, Subotice, Šida, Apatina, Osijeka, Vukovara, Pakraca i Slavonskog Broda.

U okviru Inicijativinih regionalnih programa više od 15 hiljada mladih iz svih zemalja bivše Jugoslavije imalo je priliku da po prvi put putuje u neku od susednih zemalja i upozna vršnjake koji žive “sa druge strane”.

U ovih osam pograničnih opština u poslednjih mesec dana organizovano je preko 30 događaja koji su pokrenuli razgovore o problemima na polju ljudskih prava na lokalnom nivou i izazovima za uspešnu prekograničnu saradnju između mladih iz Srbije i Hrvatske.

Od svog osnivanja 2003. godine, Inicijativa se zalaže za uspostavljanje novih veza među posleratnim generacijama. To je rađeno kako kroz umetničke sadržaje – poput festivala Dani Sarajeva u Beogradu, tako i kroz programe razmene mladih. U okviru Inicijativinih regionalnih programa više od 15 hiljada mladih iz svih zemalja bivše Jugoslavije imalo je priliku da po prvi put putuje u neku od susednih zemalja i upozna vršnjake koji žive “sa druge strane”. Ovakvi programi su mladima koji su odgajani u sistemima koji kroz zvanične narative, medije i obrazovni sistem, neguju kulturu netrpeljivosti i doprinose stvaranju predrasuda prema susedima, omogućili da se oslobode tih predrasuda i u vršnjacima iz okruženja steknu prijatelje.

Karata za nastup hrvatskog benda više nema, što govori o tome koliko je Elemental popularan u Beogradu i kako saradnja uspostavljena na polju kulture opstaje i u trenucima kada se aktuelizuju politički problemi na nacionalnom nivou.

“Mesec ljudskih prava” se sprovodi u okviru projekta Europe Equals Equality, kao deo programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske koji je podržan od strane IPA fondova Evropske unije.