fbpx
Zatvoren poziv

Prijave za posete lokalitetima u vezi sa masovnim kršenjima ljudskih prava

Iako svakodnevno u javnom diskursu čujete pominjanje ratova devedesetih i poneko mesto ratnih zločina, koliko zapravo znate i upoznati ste sa njima? Da li imate prilike i prostor da čujete i pričate o njima, oslobođeni od dominantnog nacionalističkog narativa, da se uhvatite u koštac sa teškim pitanjama i istinama o zločinima koji su počinjeni na teritoriji Srbije nad ljudima koji su tad percepirani kao neprijatelji. 

Stoga Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje posetu logorima Begejci i Stajićevo koja će se održati 14. decembra, kao i za posetu lokalitetima, na kojima su otkrivene masovne grobnice, Rudnica i Kiževak, kao i mestu logora Mitrovo polje koja će se održati 20. decembra. 

Istraživanje koje je sprovela Inicijativa mladih za ljudska prava „Stavovi mladih u Srbiji o ratovima devedesetih” je pokazalo da mladi gotovo i da nemaju priliku da čuju drugačiju priču od one koja im se servira kroz “zvaničnu” verziju događaja. U zvaničnoj verziji nema mesta za sećanje na zločine počinjene nad kosovskim Albancima, Hrvatima i Bošnjacima a samim tim nema memorijalnog obeležja na mestima u Srbiji gde su ovi zločini počinjeni.

Zbog toga vas pozivamo da se prijavite za posete neobeleženim mestima kršenja ljudskih prava koja se nalaze na teritoriji Srbije.

Posete lokalitetima u vezi sa masovnim kršenjima ljudskih prava namenjene su mladima od 18 do 30 godina i možete da se prijavite na obe ili na samo jednu posetu. Ako vas interesuje da saznate više o masovnim kršenjima ljudskih prava koja su se desila u Srbiji za vreme ratova i da čujete i drugu stranu priče, prijavite se preko ovog linka.

Prijave za učešće su otvorene do 8. decembra do 12h.

 

Poseta lokaciji nekadašnjih logora Begejci i Stajićevo – 14. decembar

Početkom septembra 1991. godine, u blizini Zrenjanina kod mesta Begejci (današnji Torak) osnovan je logor za hrvatske civile i ratne zarobljenike sa prostora Vukovara, Osijeka i Vinkovaca u prostoru napuštenog lovačkog doma. U logoru je bio zatočen i mali broj rezervista iz Srbije koji su odbili da učestvuju u ratu. Procenjuje se da je kroz logor prošlo oko 750 ljudi.

U novembru 1991. godine formiran je logor kod sela Stajićevo, u blizini Zrenjanina. Procenjuje se da je kroz logor prošlo više od 1200 ljudi, odnosno hrvatskih civila i pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Većina zatočenika je bilo zarobljeno u Vukovaru nakon pada grada.

 

Poseta lokaciji gde su se nalazile masovne grobnice Rudnica i Kiževak i lokaciji nekadašnjeg logora Mitrovo polje – 20. decembar

U mestu Rudnica koje se nalazi blizu granice sa Kosovom pronađena je masovna grobnica sa telima 52 albanskih civila. Sve osobe čija su tela pronađena u ovoj masovnoj grobnici su ubijene u različitim zločinima počinjenih od strane Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova u aprilu i maju 1999. godine na području Drenice.

U opštini Raška u blizini masovne grobnice kod Rudnice, 2020. godine kod rudnika Kiževak pronađena je masovna grobnica. Veruje se da se u grobnici nalaze između 15 i 17 tela žrtava rata na Kosovu.

Početkom avgusta 1995. godine kod Aleksandrovca, otvoren je logor u Mitrovom Polju. Procenjuje se da je u njemu bilo smešteno oko 450 Bošnjaka. Logorski kompleks je bio sačinjen od dve zgrade, a u okolini logora proticao je potok.

Tokom poseta ovim lokalitetima imaćete priliku i da razgovarate o pitanju obeležavanja mesta zločina, kulture sećanja i zaboravljanja, kao i o faktorima koji su neophodni kako bi došlo do memorijalizacije.

Takođe, ideja je da posetama lokalitetima ohrabrimo mlade da samostalno istražuju događaje iz prošlosti uz mentorsku podršku. Inicijativa daje mogućnost mladima da njihovi tekstovi u formi bloga budu objavljeni na našem sajtu i mrežama.

 

Troškove prevoza (u oba smera) i hrane pokrivaju organizatori. 

Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti:

[email protected] 
[email protected]

 

*Finansirano od strane Evropske unije.