Saopštenje Inicijative mladih za ljudska prava povodom odgovora Socijalističke partije Srbije

Povodom odgovora Socijalističke partije Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) smatra da je jasno i nedvosmisleno izvinjenje porodicama žrtava ratnih zločina na Kosovu od strane osuđenog ratnog zločinca Nikole Šainovića pravi način kako se demonstrira transparentnost, odgovornost i potpuna istina u javnom diskursu.

To što Nikola Šainović u emisiji “Upitnik” spominje svoju presudu i temu ratnih zločina – ali ne navodi pritom za šta je tačno osuđen i bez empatije prema žrtvama – ne znači da zločine ne negira. Shodno tome, srpskom društvu ali i regionu bivše Jugoslavije potrebna je katarza i zalečenje koje mora doći upravo od onih koji su činili zločine, a 20 godina od rata na Kosovu daje šansu Nikoli Šainoviću da to zaista i učini.

Međutim, Inicijativa ne pristaje na to da moralne lekcije o slobodi izražavanja drže oni koji su ostavljali masovne grobnice budućim generacijama u amanet.


Podsetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava nakon jučerašnjeg gostovanja Nikole Šainovića u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije pozvala je Šainovića da se izvini za zločine za koje je odgovoran i prestane sa promocijom zločinačke politike.

Inicijativa zahteva od Nikole Šainovića da se javno, jasno i nedvosmisleno izvini porodicama albanskih civilnih žrtava rata na Kosovu za čija ubistva je osuđen. Ratni zločinici se moraju izviniti žrtvama i javno govoriti o ličnoj odgovornosti i krivici umesto što negiraju svoja dela, a medijski servis poput RTS-a mora dati više glasa porodicama žrtava nego onima koji slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke.

U utorak 26. marta Šainović je gostovao na RTS-u u emisiji “Upitnik” gde je predstavljen kao “akter vremena i pregovarač u Rambujeu”. Iako je u toku emisije  spomenuto da je osuđen za ratne zločine, nije bilo reči kao ni pitanja o njegovoj odgovornosti za civilne žrtve zločina na Kosovu. Šainović nije hroničar vremena već osuđeni ratni zločinac koji – ukoliko je  već na Javnom servisu, što po sebi predstavlja problem – mora biti pitan o zločinima i svojoj odgovornosti. Sve ostalo predstavlja negiranje zločina i ruganje žrtvama u zajedničkom sadejstvu RTS-a i Nikole Šainovića.

Saopštenje u celosti možete pročitati na ovom linku.


Foto: Screenshot/ Radio televizija Srbije