Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade za ljudska prava Vaclav Havel koju od 2009. godine dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena danas na svečanoj ceremoniji u Strazburu, a osim Inicijative, nagradu je dobio i Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Yorov, advokat koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika bio u užem izboru za dodelu nagrade.

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, rekao je na ceremoniji dodele nagrade u Strazburu da će Inicijativa u čitavom regionu nastaviti da radi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na ličnim iskustvima i znanju.

“Želimo da kreiramo region u kome će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi to čine i u čitavoj Evropi”, naglasio je Đurić u govoru na dodeli Vaclav Havel nagrade.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja podstrek da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država Zapadnog Balkana nastoje da naruše mir u regionu, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmene i dijalog jačaju saradnju između društava i država regiona. Inicijativa će nastaviti da podstiče i proces suočavanja sa prošlošću, bez kojeg društva u regionu ne mogu postići trajan i održiv mir.

Vaclav Havel nagrada dodeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u polju ljudskih prava u Evropi i svetu. Do 2013. godine nagrada je nosila naziv “Nagrada Paramentarne Skupštine Saveta Evrope za ljudska prava”, nakon čega je preimenovana u “Nagrada Vaclav Havel”, u znak sećanja na nekadašnjeg predsednika Čehoslovačke i Češke republike.

Inicijativa mladih za ljudska prava nagradu Vaclav Havel posvećuje stotinama dosadašnjih aktivista i aktivistkinja, volontera, učesnika i učesnica, kao i ljudima koji su sa neverovatnom energijom i znanjem kreirali i vodili Inicijativine programe širom regiona više od 15 godina.