Rrjeti Rajonal i Nismës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut ka nderin e madh t’iu njoftojë se kemi marrë çmimin për të Drejtat e Njeriut Vaclav Havel, për punën tonë në ndërtimin e paqes dhe pajtimit në Ballkan. Çmimi u dha në një ceremoni të veçantë sot, 30 shtator, në Palais de l’Europe në Strasburg, në ditën e hapjes së seancës plenare të vjeshtës të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE).

Ky nder është edhe më i madh duke pasur parasysh që ne u nominuam përkrah dy mbrojtësve jashtëzakonisht të rëndësishëm të të drejtave të njeriut – Ilham Tohti, një avokat i shquar i të drejtave të Ujghurit në Kinë, dhe bashkëthemelues i faqes në internet Uyghur Online, e cila synonte të promovonte mirëkuptimin midis Uyghurs dhe Han kineze; dhe Buzurgmehr Yorov, një avokat Taxhik i të drejtave të njeriut, i cili ka përfaqësuar dhe mbrojtur shumë të burgosur politikë në Taxhikistan, dhe për të cilin ai kishte pësuar një shtypje të rëndë shtetërore.

Vmimi Vaclav Havel për të Drejtat e Njeriut është një çmim prestigjioz i dhënë individëve, organizatave joqeveritare dhe institucioneve për veprim të jashtëzakonshëm të shoqërisë civile në mbrojtje të të drejtave të njeriut në Evropë dhe më gjerë. Është me rëndësi të jashtëzakonshme për ne që vlerat e Nismës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut janë njohur si vendimtare për një Ballkan demokratik, por edhe për forcimin e demokracisë në Evropë.

Çmimi jepet në kujtim të Václav Havel, dramaturg, kundërshtar i totalitarizmit, arkitekt i Revolucionit Velvet të vitit 1989, President i Çekosllovakisë dhe Republikës Çeke, dhe një simbol i qëndrueshëm i kundërshtimit të despotizmit. Themimi i parë i V Rightsclav Havel për të Drejtat e Njeriut u dha në vitin 2013 për Ales Bialiatski (Bjellorusi), e përcjellur nga Anar Mammadli (Azerbajxhan) në vitin 2014, Ludmilla Alexeeva (Federata Ruse) në 2015, Nadia Murad (Irak) në 2016, dhe Murat Arslan (Turqi) në 2017 dhe Oyub Titiev në 2018 (Federata Ruse).

Ivan Đuric, i cili pranoi çmimin në emër të zyreve të Rrjetit Rajonal të Nismës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, në fjalën e tij deklaroi:

“E ardhmja për të cilën shpresojmë dhe punojmë është ajo ku mendimet e të tjerëve nuk do të formohen përmes paragjykimeve dhe gënjeshtrave, por përmes përvojave dhe njohurive personale dhe autentike. Ne dëshirojmë të mundësojmë që të rinjtë të takohen, të udhëtojnë, të punojnë së bashku, të krijojnë, të bëjnë shkëmbime dhe të dashurohen nëpër vendet e Ballkanit; ashtu si bëjnë nëpër Evropë ”.

Ky çmim, është ajo çka Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut do të përpiqet ta arrijë – ne do të vazhdojmë të krijojmë mundësi për shkëmbime rajonale dhe dialog përmes forcimit të rrjetit tonë rajonal, si platforma kryesore për proceset e pajtimit të të rinjve në Ballkan.

Ne do të vazhdojmë të ndërtojmë paqe dhe të luftojmë çdo përpjekje për të aktualizuar urrejtjen dhe luftën.

Në këtë moment të historisë, kur akterët institucional dhe retorika nacionaliste kërcënojnë të shkatërrojnë paqen tonë, ne jemi jashtëzakonisht mirënjohës që vepra jonë njihet si e rëndësishme dhe e nevojshme për një Ballkan paqësor dhe Evropian.

Falënderojmë ata që na kanë mbështetur dhe na kanë nominuar për këtë çmim.

Ne ia kushtojmë këtë çmim me qindra tjera Nismave të të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, të pranishmëve, ish aktivistëve, vullnetarëve, pjesëmarrësve të shkëmbimeve rajonale dhe udhëheqësve.