Inicijativa mladih za ljudska prava Crna Gora i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija smatraju nedopustivim postupanje granične policije Srbije prema poslanicima Skupštine Crne Gore i traže da ta nezakonita praksa odmah bude zaustavljena.

Poslanici Skupštine Crne Gore već duže vrijeme prolaze kroz različite vrste maltretiranja na graničnim prelazima sa Srbijom, koja se ponavljaju već mnogo puta do sada, zaključno sa poslanicom Dragicom Sekulić, protiv koje je podnešena i besmislena krivična prijava zbog šest tableta bromazepama. 

Na osnovu argumentacije o razlozima za zadržavanje poslanika potpuno je jasno da iza svega stoji namjera da se poslanici maltretiraju i ponižavaju zbog svojih političkih stavova i djelovanja u Skupštini Crne Gore. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu javno pozvao na zabranu ulaska u Srbiju poslanicima i poslanicama koji su za rezoluciju glasali, i jasno je da su ovo posledice te poruke. 

Ceo demokratski svet prihvata i poštuje presude međunarodnih sudova (Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde) da je u julu 1995. u Srebrenici počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom. Crnogorski parlament je rezolucijom koja je usvojena dvotrećinskom većinom iskazao posvećenost evropskim vrednostima i podržao regionalni proces suočavanja sa teškom ratnom prošlošću. Vlada Srbije se vrlo licemerno sveti zbog toga samo crnogorskim parlamentarcima. 

Nakon ovoliko slučajeva zadržavanja, pretresa, pa sada i podnošenja prijava protiv crnogorskih poslanika, vlade Crne Gore i Srbije  moraju odmah bez odlaganja da reaguju i pronađu način da zaustave ovu praksu granične policije Srbije u odnosu prema crnogorskim poslanicima, kojima se narušavaju njihova osnovna ljudska prava i odnosi između dvije prijateljske države koje imaju duboke kulturne, istorijske i svake druge odnose među njihovim narodima.