Juče nas je prijatno iznenadila vest koju je objavilo udruženje Krokodil sa kojim smo zajedno 18. februara organizovali akciju krečenja nacionalističkog grafita u parku kod Mitićeve rupe.

Nakon što smo prekrečili grafit, zbog čega smo dobili i kazne od strane komunalne milicije, napadnute su kancelarije Inicijative i Krokodila. Mesec dana nakon akcije, mural velikih dimenzija i sa istim sadržajem vratio se naočigled svih ali ne i komunalne policije.

Spoljašnji zid koji gleda ka dečijem parku pripada Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Sam Institut je zadužen i odgovoran za izgled fasade. Iako je zid nekoliko puta ilegalno vandalizovan, Institut nijednom nije reagovao na zakonski obavezujući način koji nalaže hitno dovođenje spoljnog izgleda zida u prvobitno stanje.

Na Krokodilov dopis Institut je odgovorio i rekao da će na sebe preuzeti oslikavanje murala sa poznatim srpskim naučnicima i naučnicama iz sveta nauke, tačnije hemije, tehnologije i metalurgije, što snažno podržavamo. Svojim odgovorom Institut je odlučio da se postavi kao odgovorna državna institucija koja brine o porukama koje su okrenute ka mališanim u parku.

Nadamo se da će ova reakcija poslužiti kao primer drugim institucijama i stambenim zajednicama i da ćemo uskoro u dečijem parku imati mural poznatim naučnicima i naučnicama na koje deca koja tu provode vreme mogu da se ugledaju. Shodno tome, izražavamo zahvalnost Institutu za odgovorno reagovanje, i nastavljamo da pratimo razvoj situacije.

U nastavku u potpunosti prenosimo saopštenje Instituta.

“Poštovani,

Zahvalni smo Vašem udruženju na preduzetoj inicijativi i ponuđenoj saradnji Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Međutim, obaveštavamo Vas da je Institut već sproveo postupke u skladu sa zakonom u cilju izrade/oslikavanje murala sa prigodnim sadržajem.

U skladu sa navedenim obaveštavamo vas kako sledi.

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju je u toku 2022. Godine sproveo postupak izvođenja radove na rekonstrukciji fasade objekta Instituta uključujući i radove na bočnoj fasadi objekata i pripadajućeg dvorišnog zida objekta prema uglu ulice Njegoševe i ulice Beogradske.

Tokom rekonstrukcije uklonjeni su svi grafiti sa zidova fasade objekta kao i grafiti sa ograde dvorišta objekta i zidovi su premazani antigrafitnim premazom u cilju lakšeg uklanjanja/čišćenja u slučaju da ponovo dođe do oštećenja pomenutih zidova grafitima.

Dan nakon završetka radova i skidanja skele sa fasade objekta, nepoznata lica su u toku noći ispisali grafit na bočnoj fasadi objekata i pripadajućeg dvorišnog zida objekta prema uglu ulice Njegoševe i ulice Beogradske.

Suočen sa uništenjem i oštećenjem dela fasade od strane nepoznatih lica i to odmah nakon skidanja skele, Institut je odlučio da na delu fasade objekta koji je oštećen grafitom oslika mural sa prikladnim sadržajem vezanim za temu nauke i najznačajnjihih srpskih naučnika uz oblasti delatnosti Instituta.

Institut je sproveo postupak i izabrao izvođača radova za izradu murala. U toku je izrada finalnog idejnog rešenja murala na temu nauke i najznačajnjihih srpskih naučnika uz oblasti delatnosti Instituta koji će biti odobren za oslikavanje od strane Instituta, kao i od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a sve u skladu sa zakonom.

Nakon odobrenja finalnog idejnog rešenja kao i nakon što vremenski uslovi to dozvole pristupilo bi se skidanju/čišćenju postojećih grafita i izradi/oslikavanju murala.

U Beogradu, 29. marta 2023.

S poštovanjem,

Direktor dr Jasmina Stevanović”

 

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić