fbpx

Poziv na konferenciju za medije “Odraz u ogledalu: Srbija i ratni zločini pred izbore”

18h
14.12.2023 - 14.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Izveštaj “Odnos prema ratnim zločinima u izbornoj kampanji 2023. godine” prati odnos izbornih lista i kandidata prema ratnim zločinima tokom izborne kampanje za lokalne, pokrajnske i parlamentarne izbore koji su zakazani za 17. decembar. S obzirom da je većina političkih aktera povećala predizbornu aktivnost nakon napada u Banjskoj, koji po nama predstavlja i glavni povod za raspisivanje izbora, period koji smo pratili je od 24. septembra ove godine. 

Izveštaj “Stanje poricanja – Srbija 2022: Vreme tihog ponosa” je prvi godišnji izveštaj YIHR Srbija koji na sveobuhvatan način dokumentuje institucionalne i vaninstitucionalne prakse poricanja ratnih zločina tokom cele prošle godine. Rasprostranjenost prakse poricanja i relativizacije događaja iz prošlosti ukazuje na potrebu za strukturiranim godišnjim pregledom koji može da pomogne u boljem razumevanju obrazaca poricanja koji su prisutni u savremenom srpskom društvu.

Na konferenciji će govoriti: 
Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava
Jovana Kolarić, istraživačica Fonda za humanitarno pravo 
Vanja Đurđić, programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava
Marko Milosavljević, rukovodilac istraživanja i zagovaranja u Inicijativi mladih za ljudska prava  

Konferencija za medije je na srpskom jeziku, dok će oba izveštaja biti objavljena na sajtu YIHR Srbija nakon predstavljanja oba izveštaja.   

Ostali događaji

18h
15.11.2023 - 15.12.2023
Endžio HAB (Dobračina 4, Beograd)

Poziv na otvaranje izložbe „Zamisli promenu“

Detaljnije